Ostali članci

Kateri trimer za travo kupiti – nakupovalni vodnik

Obrezovalniki trave so odlična dopolnitev kosilnic in drugih orodij za vzdrževanje trate. Motor, baterija ali elektrika? Ravni ali zaobljeni? Izbire je veliko, mi pa smo pripravili obsežen nakupovalni vodnik, kjer lahko izveste vse, kar potrebujete o trimerjih za travo.

Vodič za kupovinu trimera

Credits: sacks08

Preden začnemo, si najprej poglejmo, komu so trimerji namenjeni. Kot smo rekli, je trimer orodje, ki se dobro dopolnjuje z drugimi orodji za urejanje zelenic in dvorišč. Obrezovalniki trave so še posebej uporabni na dvoriščih in drugih lokacijah, ki so polne ovir, gredic, strmih vzponov in podobno, saj lahko dosežejo mesta, kamor običajna kosilnica ne more.

Ko začnete kupovati trimer, se morate najprej odločiti, kateri vir energije boste uporabljali. Trimerji so lahko glede na to, kaj jih poganja:

  • električni
  • akumulator
  • motor (bencin)

Električni trimerji za travo

Električni obrezovalniki trave za svoje delo uporabljajo elektriko. Tem trimerjem je priložen napajalni kabel, ki ga je, povsem logično, treba priključiti na napajalnik.

Že na začetku je jasna največja pomanjkljivost električnih trimerjev. Omejeni ste z dolžino kabla in bližino vtičnice. Električni trimerji so praviloma opremljeni s kratkim kablom, zato boste za uporabo zagotovo potrebovali podaljšek kabla (kolut), ki ga lahko vlečete po dvorišču. Zato so električni trimerji namenjeni manjšim dvoriščem in manjšim površinam.

Če pa vas žice in kabli ne motijo, imajo električni trimerji svoje prednosti. Prva je zagotovo cena, saj so električni trimerji najcenejši, vendar boste ob vsaki uporabi morali plačati tudi nekaj malega električne energije, ki jo porabite. Lahko poskusite, da ne plačate ali si izposodite elektriko od soseda, vendar vam to ne priporočamo.

Električni trimerji so najlažji, saj nimajo baterije ali motorja, katerega težo morate prenašati. Povprečna teža električnih trimerjev je okoli 2-3 kilograme, kar je vsekakor bolje, kot če bi prenašali 7-8 kilogramov motornega trimerja. Razen če radi kombinirate delo na dvorišču s fitnesom.

Električni trimer za travu

Dodaten plus v primerjavi z drugimi vrstami je ta, da so električni trimerji takoj pripravljeni za delo in ne prenehajo delovati, dokler se ne odločite. Ali dokler vam sosed ali HSE ne izklopi elektrike. Ni vam treba preverjati, če je še vedno bencina notri ali če je baterija polna. Prižgeš in deluje. In glede na to, da so takšni trimerji tihi, bodo vsi cenili pomanjkanje hrupa. In vaši sostanovalci, hišni ljubljenčki in sosedje.

Akumulatorski trimerji za travo

Akumulatorski trimerji za travo so podobni električnim. Tudi na manjših površinah jih je bolje uporabiti, poleg tega ni dodatnih stroškov, kot sta bencin ali olje, niti prihaja do onesnaževanja okolja.

Kjer se razlikujejo, je cena. Baterijski trimerji so dražji in se uvrščajo skoraj v isti cenovni razred kot motorni trimerji. Čeprav je cena višja, je lahko prednost, če imate v svoji zbirki še kakšno drugo akumulatorsko orodje istega proizvajalca. Običajno uporabljajo isto baterijo, tako da lahko uporabite eno za več naprav.

Težava baterijskih trimerjev je čas uporabe. Baterije običajno zdržijo 30 minut, tako da če v tem času ne opravite dela, vam ne preostane drugega, kot da odprete hladno pivo in počakate, da se baterija ponovno napolni. Prav tako ne pozabite napolniti baterije. V nasprotnem primeru, ko boste zbrali moč in voljo za delo, boste morali počakati še kakšno uro, da bo baterija dosegla 100%.

Če se odločate za nakup akumulatorskega trimerja, vam predlagamo, da se pozanimate, kako dolgo zdrži baterija z enim polnjenjem, koliko časa se napolni od 0 do 100 % in ali ga lahko uporabljate tudi na drugih orodjih.

Motorni (bencinski) trimerji za travo

Motorizirani ali bencinski trimerji za travo so najpogostejša oblika trimerjev. Če se odločite za nakup te vrste, boste zagotovo imeli največ izbire. Motorni trimer je namenjen "intenzivnejši" uporabi in večjim prostorom.

Motorni trimerji so za razliko od zgoraj omenjenih precej glasni, zato si zraven priskrbite tudi zaščito za sluh, da si ga ne poškodujete. Motorni trimerji so tudi nekoliko težji, zato bo delo z njimi prava vaja. Čeprav se nekaj kilogramov na začetku ne zdi tako težko, vam po pol ure dela zagotovo ne bo več vseeno.

Motorni trimer za travu

Motorne trimerje je tudi najtežje vzdrževati. Odvisno od motorja, dvotaktnega ali štiritaktnega, boste morali redno dolivati ​​olje in skrbeti, da bo vedno na voljo, da motor deluje brez težav, čistiti filtre in menjati svečke. Seveda morate poskrbeti, da imate vedno bencin. Zato bodite pri nakupu pozorni na to, da ima trimer viden rezervoar, da boste v vsakem trenutku vedeli, koliko goriva imate.

Širina reza

Širina reza se nanaša na širino glave, to je, koliko prostora lahko kosilnica pokrije in pokosi travo, ne da bi jo morali premakniti. Praviloma je širina reza med 25 in 40 cm. Za manjša dvorišča je možno izbrati manjšo širino, saj bo v tem primeru trimer manjši, kompaktnejši in lažji.

Zato je treba pri večjih površinah iskati večjo širino reza, da delo ne traja predolgo.

Debelina rezalne niti (lan)

Pomemben dejavnik pri delovanju trimera je tudi debelina rezalne niti. Proizvajalci vam vedno svetujejo priporočeno debelino, ki jo morate uporabiti, in naš nasvet je, da se je držite, še posebej, če niste izkušeni v delu z trimerjem.

Premajhna debelina rezalne nitke lahko vpliva na slabšo zmogljivost in manjšo rezalno moč, predebela rezalna nitka pa lahko preobremeni motor in posledično povzroči okvaro. To je še posebej pomembno pri trimerjih, ki imajo šibkejši motor, zato priporočamo tudi upoštevanje navodil proizvajalca.

Ravna ali ukrivljena gred

Trimerji imajo lahko ravno ali ukrivljeno gred, izbira pa bo odvisna predvsem od terena, na katerem kosite. Ravna gred je praviloma daljša, bolj uporabna pa bo, če kosite pod grmovjem, ograjami in podobnimi mesti, kjer lahko kosilnico potisnete čisto pod predmet.

Po drugi strani pa je ukrivljena gred boljša izbira za ureditev dvorišča, ki ima veliko gredic, skalnjakov in podobnih "ovir". Trimerji z ukrivljeno gredjo so praviloma lažji in enostavnejši za rokovanje, zato imejte to v mislih, ko greste po nakupih.

Varnost

Kot pri vseh orodjih, zlasti tistih z različnimi vrstami rezil, mora biti varnost na prvem mestu. Zato smo se odločili, da naš vodnik po nakupu trimerjev zaključimo ravno z varnostjo.

Ko uporabljate trimer, pazite, da se vam nikoli ne bo treba približati rezilu, medtem ko motor deluje. Vsi varnostni gumbi morajo biti na dosegu roke in super bi bilo, če bi trimer imel gumb za zaustavitev, ki samodejno ustavi motor, če ga potrebujete. Prav tako morate zaščititi svoje telo, najbolje z vizirjem in slušalkami. Ob pravilni in predvideni uporabi bo obrezovalnik trave vaš najboljši prijatelj.

Obiskovalce, ki so si ogledali ta izdelek, zanimali so tudi izdelki