Ostali članci

Kateri otroški voziček kupiti - nakupovalni vodnik

Otroški vozički sodijo v skupino obvezne opreme za dojenčke in otroke, vendar je nakup le-tega lahko težava, še posebej za mlajše starše, ki se s tem srečujejo prvič. Voziček 3 v 1, voziček dežnik, voziček za dvojčke, lažji, težji, z večjimi ali manjšimi kolesi? Sliši se zapleteno, a če se dobro pripravite, ne bo težav.

Kako izabrati dječja kolica

Otroški voziček 3 v 1

Najprej smo se odločili razložiti voziček 3 v 1. Z nakupom vozička 3 v 1 boste dobili vse, kar morate imeti pri otroški opremi.

 • Voziček
 • Avtomobilski sedež
 • Košara za dojenčke

Tako boste ubili tri muhe na en mah in imeli vse, kar potrebujete za varno potovanje skozi življenje vaših angelčkov. Ker pa seveda vsak posamezen izdelek stane ogromno denarja, je jasno, da boste morali za otroški voziček 3 v 1 seči globoko v žep.

3 u 1 kolica: kolica, autosjedalica, košara za bebu

Otroški voziček 3 v 1 je najboljša izbira za tiste starše, ki pričakujejo prvega dojenčka.V lovu sta za vsem kar se nahaja v kompletu vozička 3 v 1 in že z enim nakupom sta rešila več svojih "težav".

Pri nakupu vozička 3 v 1 je najbolj pomembno, da se košara in avtosedež enostavno sestavita/razstavita. Nočete izgubljati preveč časa s tem, da bi nosilko namestili na voziček, medtem ko vaš otrok neusmiljeno joka.

Avtosedeži, ki so priloženi tovrstnim vozičkom, so običajno namenjeni le novorojenčkom do 13 kg. To upoštevajte pri nakupu, saj boste čez nekaj let morali kupiti nov avtosedež.

Čeprav boste morali iskati nov avtosedež, je dobro to, da boste voziček lahko uporabljali tudi potem, ko bo vaš otrok avtosedež prerasel. Od dodatnih stroškov ostane samo avtosedež.

Slabost vozička 3 v 1 je njegova velikost in teža. Glede na to, da gre za dokaj robusten voziček, bo zasedel kar nekaj prostora v vašem domu in, kar je še pomembneje, v avtomobilu. Če nameravate z otrokom pogosto potovati, voziček 3 v 1 ni najboljša izbira.

Otroški voziček 3 v 1 je bolj primeren za družine s podeželja, družine, ki se bodo sprehajale po parkih in po neravnem terenu, saj bo zaradi svoje robustnosti in trpežnosti lažje prenašal udarce.

Dežnik za voziček

Dežnik voziček je osnovni model vozička in je zato najcenejši. Seveda se cena glede na funkcije in možnosti razlikuje, a na splošno gre za voziček, ki je nekoliko cenejši.

Dežnik voziček je namenjen otrokom od 6 mesecev do 3 let, je lahek, enostavno zložljiv in zato odličen za prevoz.

Živite v stanovanju in nimate dvigala? Se zavedate, da boste morali tako voziček kot otroka nositi v drugo, tretje, četrto nadstropje? Ker so lahki, je verjetno najboljša izbira dežnik voziček.

Imajo pa krovni vozički tudi svoje slabosti, ki bi lahko marsikomu šle zelo na živce. Ker so takšni vozički lažji in imajo manjša kolesa, niso dobra izbira za neravne terene ali daljše vožnje.

kišobran kolica - osnovna kolica

Prav tako bi lahko bil problem zmanjšan prostor za otroke v zimskih mesecih, ko ima otrok več plasti oblačil, zato je lahko voziček preozek in neudoben.

Kot smo rekli, dežnik voziček ni namenjen otrokom mlajšim od 6 mesecev, še posebej zato, ker se naslonjalo ne da spustiti v povsem raven položaj. Ker dojenčki do 6. meseca ne morejo sami držati glave, dežnik voziček ne pride v poštev.

Tradicionalni voziček

Brez posebnega imena, v našem primeru klasičen voziček, smo uvrstili otroške vozičke, ki bodo sledili razvoju vašega otroka. V večini primerov jih lahko uporabljate od rojstva vašega otroka do trenutka, ko bo otrok tekel poleg vas in se ne vozil v vozičku.

Tradicionalni otroški vozički so še najbolj podobni krovnim vozičkom, le da so od njih večji, težji in robustnejši. Kot smo že zgoraj pisali o prednostih krovnih vozičkov, je jasno, da so njihove prednosti slabosti klasičnih vozičkov.

Tradicionalni vozički pa se bodo zaradi svoje trdnosti izkazali kot idealna izbira na nekoliko zahtevnejših terenih. Naslonjalo je največkrat nastavljivo v več stopinjah, najpomembnejše pa je, da preverite, ali se lahko spusti v povsem vodoraven položaj, da bodo lahko tudi novorojenčki brezskrbno uživali v vozičku.

Tradicionalni vozički imajo več prostora, oblazinjen sedež in naslonjala za večje udobje otroka. Praviloma imajo tudi kakšno zaščito pred soncem/dežjem in dodatno škatlo na hrbtni strani, kamor pospravite vse stvari, ki jih vzamete na sprehod.

Če uporabljate javni prevoz ali ste pogosto v avtu, bo klasičen voziček zaradi svoje velikosti in teže najslabša možna izbira. Prav tako, če voziček uporabljate samo na lepih mestnih poteh, morda ne bo treba kupiti tovrstnih vozičkov.

Večina jih lahko tudi spremeni položaj otroka (v smeri vožnje, obrnjen proti staršu), zato dobro premislite, kaj potrebujete od tega. Če se odločite za nakup takšnih modelov, preverite, kako enostavno se prenaša iz enega položaja v drugega.

Dječja kolica

Glede na to, da je cenovni razpon teh modelov velik, je pomembno določiti, katere dodatne funkcije boste resnično potrebovali. Po tem boste lažje našli svoj tradicionalni voziček.

Voziček za dvojčke

Ali pa tudi vozički za otroke približno enake starosti (letna razlika) pridejo v poštev za nekatere starše. V tem primeru imate glede na položaj otrok v vozičku dve možnosti:

 • en zraven drugega
 • eden za drugim

Otroške vozičke, ki imajo sedeža drug ob drugem, je lažje manevrirati, vendar lahko naletijo na težave pri prehodu skozi vrata, ki so manjša od širine vozička. Druga težava je, če vozite otroke različnih tež, lahko voziček potegne na eno stran.

Če pa vozite dvojčke, se nam takšen voziček zdi veliko bolj primeren prav zaradi odnosa in položaja enega otroka do drugega.

Otroški vozički s sedeži drug za drugim imajo običajno manj prostora za noge (predvsem za otroka, ki sedi zadaj), so težji in težje vodljivi. Po drugi strani pa so prednosti zagotovo v tem, da zavzamejo manj prostora in nimate težav s prehodom skozi vrata, dvigala in podobno.

Dvije vrste kolica za blizance

Glavne značilnosti otroškega vozička

Sedaj, ko smo podrobno razložili posamezne vrste vozičkov, smo se odločili izpostaviti lastnosti, ki naj bi jih imel vaš voziček, ne glede na model, ki ga izberete.

Varnost

Seveda mora biti varnost otroka na prvem mestu. Čeprav se morda zdi nerazumljivo, si zagotovo ne želite, da bi vaš otrok zlahka padel iz vozička, medtem ko vi uživate na sprehodu.

 • Prepričajte se, da ima voziček certifikat JPMA, ki dokazuje, da izpolnjuje vse veljavne varnostne standarde
 • Uporabite otroški varnostni pas. Najbolj varni so tisti, ki se vežejo v 5 točk (trebuh, ramena, med nogami)
 • Poskusite zavore. Ali lahko brez težav zavirate voziček? Vsako kolo posebej ali oba hkrati?
 • Ali ima voziček prevleko za zaščito pred soncem ali dežjem? Seveda so najboljši tisti z UV zaščito

To so najpomembnejše varnostne lastnosti, ki jih mora izpolnjevati otroški voziček. Če še vedno dvomite, se posvetujte s proizvajalcem ali trgovcem. Ko gre za varnost, ni neumnih vprašanj ali neumnih testov

Upravljanje

Voziček je lahko najdražji, najboljši, najvarnejši, a če ni enostaven za upravljanje, gre vse v vodo. Tako kot mora biti udobno vašemu otroku, mora biti tudi vam. In ne, da imaš po 15 minutah hoje vnetje mišic na rokah zaradi boja z vozičkom.

 • Voziček morate znati potiskati v ravni črti in ga obračati z eno roko
 • Vozički s kolesi, ki se vrtijo za 360°, so lažje vodljivi
 • Ročaji vozička naj bodo v višini pasu osebe, ki ga potiska. Če ste višji od povprečja, poskrbite, da ima voziček nastavljive ročaje
 • Se vam med potiskanjem vozička noge ujamejo v košaro? Preizkusite in izberite tiste, ki vam nudijo dovolj prostora za udoben korak

Dodatki za vozičke

Ko ste vse to prestali, ste že korak stran od izbire najboljšega vozička za vašega dojenčka in zase. Sedaj moraš le še razviti finese in to je to. Dodatki za vozičke so številni, na vas pa je, da izberete tisto, kar resnično potrebujete.

 • Ali je mogoče namestiti košaro? Kako velika je in koliko boš spravil vanjo?
 • Ali ima voziček držalo za skodelico za vas in otroka?
 • Ali se da ročaj na sprednji strani odpreti, da lahko otrok samo zleze v voziček, ko bo dovolj star?
 • Potrebujete prevleko za noge? Če živite v hladnejšem podnebju, je prevleka za noge odličen dodatek
 • Ali je mogoče tkanino odstraniti in oprati v vodi?

Na podlagi teh vprašanj ne boste izbrali osnovnega modela vašega vozička, ampak vam bodo pomagali pri izbiri, ko se boste odločili, ali potrebujete 3 v 1, dežnik ali klasičen voziček.

Vprašanja, ki si jih morate zastaviti

Za konec smo pripravili še nekaj vprašanj, na podlagi katerih odgovorov boste lažje določili, kateri voziček potrebujete.

 • Koliko je star otrok? Ali je novorojenček ali že lahko sam drži glavo?
 • Potrebujete le voziček ali morate kupiti še avtosedež?
 • Ali živite v mestu ali na podeželju?
 • Ali veliko potujete z avtom in javnim prevozom? Ali pa boste otroški voziček uporabljali le za umirjen sprehod po mestu?
 • Boste morali pogosto zlagati in razpirati voziček ali temu ne bo tako?

Beba u kolicima s naočalama

Če odgovorite na ta vprašanja skupaj z vsem, kar smo povedali prej, vam bo olajšala izbiro vozička, ki ga potrebujete. Vemo, da je informacij veliko, vendar otroški voziček ni majhna naložba in na to se morate dobro pripraviti, da vam kasneje ne bo žal zaradi pomanjkanja določenih funkcij ali zaradi obstoja možnosti, ki jih sploh ne potrebujete, vi ste pa jih plačali.

Povezani izdelki