Ostali članci

Kateri merilnik krvnega tlaka kupiti – navodila za nakup

Krvni tlak je eden glavnih pokazateljev možnih bolezni v našem telesu. Prav zato je redno merjenje krvnega tlaka majhen, a pomemben prispevek k skrbi za zdravje. V tem priročniku za nakup merilnika krvnega tlaka ugotovite, kako izbrati najboljši merilnik krvnega tlaka za vas in vašo družino.

Vodič za kupovinu tlakomjera

Ali sploh potrebujem merilnik krvnega tlaka?

Če ravno razmišljate o nakupu merilnika krvnega tlaka in še vedno niste prepričani, ali bi ga kupili ali ne, je čas, da nehate razmišljati. Vsaka družina, vsako gospodinjstvo bi moralo imeti merilnik krvnega tlaka.

Mit je, da bi morali le starejši nadzorovati krvni tlak. Vse več mladih ima težave s krvnim tlakom in res je pomembno, da smo na krvni tlak pozorni v vsakem življenjskem obdobju.

Zdaj, ko smo ugotovili, da morate nujno kupiti merilnik krvnega tlaka, poglejmo, kateri je idealen za vas in vašo družino.

Merilnik krvnega tlaka za nadlaket ali zapestni merilnik krvnega tlaka?

Merilniki krvnega tlaka namenjeni domači uporabi morajo biti predvsem čim bolj enostavni za uporabo. Niste zdravnik in ne bi smeli niti poskušati biti. Pomembno je le, da si lahko hitro in enostavno izmerite krvni tlak.

Nadlaktni merilnik krvnega tlaka

Zagotovo je boljša izbira izmed teh dveh digitalnih merilnikov krvnega tlaka tisti za nadlaket. Merilnik za nadlaket meri krvni tlak v žili, ki se nahaja bližje srcu in zato daje natančnejše rezultate.

Tlakomjer na nadlaktici

Cena merilnikov krvnega tlaka za nadlaket je nekoliko višja od tistih za zapestje in to je njihova edina pomanjkljivost. Razlika v ceni pa spet ni tolikšna, da bi se zaradi nje odpovedal nadlaktnemu merilniku krvnega tlaka.

Zapestni merilnik krvnega tlaka

Kot smo rekli, so zapestni merilniki krvnega tlaka manj natančni in zato niso najboljša izbira za tiste, ki želijo biti stoodstotno prepričani o točnosti rezultatov. Njihova največja prednost se kaže v še enostavnejši uporabi in nekoliko nižji ceni.

Zapestni merilniki krvnega tlaka so veliko boljša izbira za rezervni merilnik ali za ljudi, ki veliko potujejo, saj zavzamejo manj prostora. Lažje jih je prenašati in to je njihova prednost v primerjavi z nadlaktnimi merilniki krvnega tlaka.

Največja težava pa se poleg zmanjšane natančnosti pojavi pri starejših od 50 let, saj naj krvnega tlaka nikoli ne merijo z zapestnimi merilniki krvnega tlaka. V tem primeru bo zaradi že opisane oddaljenosti od srca merilnik kazal nižje vrednosti.

Tlakomjer za zglob

Digitalni ali ročni merilnik krvnega tlaka

Čeprav bi to morda moral biti prvi dvom, se nam zdi, da bo skoraj vsak izbral digitalnega namesto ročnega merilca krvnega tlaka. To je tudi naš nasvet, predvsem zaradi enostavnosti uporabe.

Vse kar morate storiti je, da pritisnete gumb in v nekaj sekundah boste imeli izmerjen pritisk. Pri ročnih merilnikih je situacija nekoliko drugačna. Potrebovali boste nekaj časa, da vadite in razumete pravilen način delovanja.

Za tiste, ki ne veste, ročni merilniki delujejo na principu črpalke in stetoskopa. Manšeto morate ročno napihniti, nato pa počasi sprostiti ventil, dokler ne zaslišite prvega srčnega utripa. To je seveda vaš "zgornji" (sistolični) krvni tlak. Nadaljujte z rahljanjem ventila, dokler tiktakanja ne prenehate več slišati. To je "spodnji" (diastolični) krvni tlak.

Ručni tlakomjer s pumpicom

Kot vidite, ročni sfigmomanometri še vedno zahtevajo večjo koncentracijo in določeno znanje oziroma izkušnje za uporabo. Večino si jih lahko ogledate v ordinaciji, a realno gledano so za domačo uporabo veliko boljša možnost digitalni merilniki krvnega tlaka.

Bodi pozoren na...

Pri nakupu merilnika krvnega tlaka morate biti vsekakor pozorni še na nekaj stvari.

 • Velik zaslon in veliki gumbi - pomembno je, da enostavno preberete rezultate, zaženete ali zaustavite
  merilnik krvnega tlaka itd.
 • Srčni utrip - skoraj vsi sodobni digitalni sfigmomanometri samodejno merijo srčni utrip, kar je vsekakor
  koristen podatek
 • Pomnilnik – nekateri merilniki si zapomnijo določeno število zadnjih meritev, kar je zagotovo preprosteje,
  kot da si jih vsakič zapišete v beležko.
 • Več profilov - nekateri merilniki vam omogočajo shranjevanje več profilov, kar je še posebej dobro v
  gospodinjstvih, kjer si krvni tlak meri več oseb.

Z nakupom merilnike krvnega tlaka in rednim merjenjem krvnega tlaka boste občutno povečali možnosti zgodnjega odkrivanja morebitnih bolezni, preventivno delovali na svoje telo in na koncu poskrbeli za bolj zdravo in varno življenje.

Povezani izdelki