Ostali članci

Kateri električni skiro kupiti - nakupovalni vodnik

Električni skiroji so v zadnjih letih postali pravi hit, predvsem kot zelo priljubljeno prevozno sredstvo na poti v službo. Zato smo raziskali, na kaj morate biti pozorni, če se odločite za nakup.

Vodič za kupovinu električnog romobila

Baterija (avtonomija)

Tako kot pri večini naprav z baterijo nam proizvajalci pogosto servirajo podatke, ki so precej raztegnjeni (da ne rečemo pretirani), zato je specifikacije vsekakor treba jemati z določeno rezervo.

Moč baterije različni proizvajalci prikazujejo v različnih enotah in navaden človek na koncu še vedno ne razume, o čem govorijo. Zato, ko govorimo o avtonomiji, jo temeljimo na dveh vrednotah:

  • razdalja
  • čas

To je vse kar potrebuješ. Zagotovo vam ne pomeni veliko, da ima baterija 24 V ali 280 Wh, a specifikacija, ki pravi, da lahko z enim polnjenjem prevozite največ 20 km ali da je predvidena življenjska doba baterije 1 ura, vam bo dala jasno predstavo.

Kako hitro se bo baterija na vašem novem električnem skiroju izpraznila, je odvisno od vaše teže, hitrosti in po kakšnem terenu se vozite. Na primer nekdo 100 kg težak, ki bo vozil električni skiro s povprečno hitrostjo 20 km/h in večinoma po hribovitem terenu z veliko vzponi bo zagotovo hitreje porabil isto baterijo kot 60 kg težak človek, ki se počasi vozi po ravnem.

Zato vse povprečne podatke, ki jih proizvajalec električnih skirojev navaja v specifikacijah, preračunajte z vašo težo, terenom in hitrostjo, s katero se boste vozili, saj boste le tako dobili prave podatke o avtonomiji naprave. Pogosto so te številke približno 30% nižje od tistih, ki jih navajajo proizvajalci.

Hitrost

Če imate srečo, boste naleteli na dve lepo razloženi vrsti hitrosti: maksimalno in priporočljivo za prijetno vožnjo. Največja hitrost (pa tudi baterija) bo odvisna od več dejavnikov in nikoli ne bo enaka. Teža in višina voznika, naklon, vremenske razmere, vse to bo vplivalo na največjo možno hitrost.

Praviloma bo tudi vožnja z najvišjo hitrostjo precej neprijetna in na splošno ne bo nekaj, v čemer boste uživali, razen na začetku, ko boste raziskovali, kako hitro gre vaš novi stroj.

Neka normalna hitrost na električnem skiroju bi morala biti med 15 in 18 km/h, kar je še vedno drastično več od hitrosti, ki jo prenesejo vaše noge.

Razor električni romobil

Največja nosilnost

To je še en podatek, ki bo pomembno vplival na delovanje električnega skiroja. Nekateri romobili so namenjeni otrokom, nekateri odraslim, največja nosilnost pa vam bo pokazala največjo težo poganjalca, ki jo romobil prenese.

Če torej svojemu otroku kupite voziček, na katerem piše največja nosilnost 60 kg, naj vas ne zavede na napačen sklep, da se s svojimi 100 kilogrami zlahka vozite z novo mašino. Čeprav ste izgubili 2 kilograma od ušesa, jih imate še vedno 40 preveč. Šalo na stran, največja nosilnost je podatek, ki ga morate spoštovati, če želite, da romobil zdrži nekaj časa.

Zavore

Na električnem skiroju boste našli več vrst zavor. Pred tem pa preučite, ali ima skiro eno ali dve zavori. Električni skiro je težak, predvsem zaradi baterije. Ko to težo združiš s težo voznika, dobiš precejšnjo maso, ki jo je treba v najkrajšem možnem času ustaviti pri določeni hitrosti.

Tudi če niste Einstein v fiziki, razumete, da je to zahteven proces. Zato je idealno, da ima vaš električni skiro zavore na obeh kolesih namesto le na enem.

Najenostavnejša in najlažje vidna je ročna zavora, tako kot pri kolesu. Pelješ in ko se odločiš zavirati, samo pritisneš na ročico in to je to.

Je pa boljša možnost električna disk zavora na obeh kolesih. Pri kolutnih zavorah naj bi bilo ustavljanje najhitrejše in najlažje. Odlična stvar pri kolutnih zavorah je, da ima večina protiblokirni sistem ABS, tako da je verjetnost, da boste pri zablokiranju koles poleteli na glavo, res majhna.

Prenosljivost/zložljivost

Velika prednost električnega skiroja v primerjavi z nekaterimi drugimi vozili, kot je na primer električno olo, je njegova velikost. Zavzame malo prostora in ni vam treba skrbeti, da bi vam ga kdo ukradel sredi ulice. Zato je super, da se vaš električni skiro hitro in enostavno spremeni v majhne dimenzije, ki jih lahko nosite pod roko.

Pred nakupom obvezno preverite, ali in v kolikšni meri je skiro mogoče zložiti. Bolj kot ga boste lahko zložili, manj prostora bo zavzel v vašem stanovanju, pisarni in kateremkoli drugem prostoru. Če ga boste nosili pogosto, seveda upoštevajte njegovo težo. Večina e. skiroja tehta nekaj čez 10 kg, obstajajo pa tudi precej težji modeli. Če vaše mišice niso vaša močna točka, si ne nabavite skiroja, ki bo pretežak za vas.

Xiaomi električni romobil

Garancija

Kot pri vseh elektronskih napravah lahko tudi pri električnih skirojih pride do okvare. Za električni skuter boste vedno dobili garancijo, vendar morate biti pozorni na to, kaj točno garancija pokriva in koliko časa.

Glede na to, da ima električni skiro več pomembnih delov, je možno, da se garancijska doba bistveno razlikuje. Če piše, da je garancija skiroja 12 mesecev, preverite na katere dele res imate 12-mesečno garancijo. Kot pravijo, je bolje preprečiti kot zdraviti.

Obiskovalce, ki so si ogledali ta izdelek, zanimali so tudi izdelki