Ostali članci

Kateri avtosedež kupiti – nakupovalni vodnik

Vam je varnost vašega otroka na prvem mestu? Seveda, tako mora biti. Zato starši pri nakupovanju stvari za otroke niso pozorni na denar. Izbira avtosedeža je ena prvih stvari, ki jih morate narediti za svojega otroka. In ena ključnih stvari glede na grožnje, ki obstajajo v prometu.

Koju autosjedalicu kupiti

Izbira zagotovo ni lahka, a je nekaj stvari, na katere morate biti še posebej pozorni. Pomembno je poudariti, da ni enega samega idealnega ali najboljšega avtosedeža; njegova kakovost je odvisna tako od lastnosti vašega otroka kot tudi od avtomobila, ki ga imate.

Skupine

Za začetek bomo avtosedeže razdelili v več skupin. Skupine so povezane predvsem s težo in starostjo vašega otroka.

  • Skupina 0 in 0+
  • Skupina I
  • Skupina II in III

Avtosedeži so pogosto v kombinaciji skupin, največkrat 0 in I ali I/II/III. Na ta način se lahko prilagaja glede na napredek vašega otroka. Kombinacija skupin je na začetku nekoliko dražja, a glede na to, da z enim sedežem pokrivaš daljše časovno obdobje, se na koncu bolj splača.

Tri grupe autosjedalica (0,1 i 2/3)
Preneseno: http://www.which.co.uk/reviews/child-car-seats/article/car-seat-weight-groups

Skupina 0 in 0+

Ta skupina avtosedežev se nanaša na novorojenčke in zelo malo otrok. Avtosedeži skupine 0 so primerni za otroke do 10 kg, 0+ pa se raztezajo do 13 kg.

Ena pomembnejših stvari pri teh sedežih je njihova postavitev. Postavljeni so v nasprotni smeri vožnje na zadnji klopi. Kot veste, novorojenčki še vedno nimajo dovolj močnih vratnih mišic, da bi lahko sami podpirali glavo, zato so ti sedeži namenjeni prav takšni vožnji.

Poleg tega imajo dodatno zaščito in ojačitve v predelu vratu in glave, da otroka čim bolj zaščitijo v primeru trka.

Pomembno je, da vaš otrok ostane v nasprotni smeri, dokler ne preraste svojega avtosedeža (po teži ali višini). V nasprotnem primeru bo otrok izpostavljen večji nevarnosti.

Visok otrok preraste avtosedež v trenutku, ko njegova glava preseže naslonjalo ali se poravna z vrhom avtosedeža. Uporablja se lahko, dokler je glava 2-3 cm pod robom naslonjala. Če se znogami dotika prednjega sedeža, še ne pomeni, da je prerasel sedež. Edino merilo je položaj glave.

Pomembno je tudi, da je avtosedež nameščen na zadnji klopi. Lahko se namesti tudi na sovoznikovo stran, a je takrat v večji nevarnosti.

  • Ob trku se praviloma bolj poškoduje sovoznikov sedež
  • Otrok na sovoznikovem sedežu staršem odvzema koncentracijo s ceste in povečuje nevarnost morebitnega trka

Če se kljub vsemu temu vseeno odločite otroka namestiti na sovoznikov sedež, morate zagotoviti eno stvar. Zračna blazina mora biti izklopljena.

Otrok še ni prerasel svojega avtosedeža, če doseže določeno starost, dokler višina ali teža sedeža ustreza zahtevam.

Druga pomembna stvar je kot, pod katerim postavite avtosedež, torej njegovo naslonjalo. Večina ima nastavitve idealnega kota, ki vam pomagajo pri izbiri, pri novorojenčkih pa je priporočljivo, da naslonjalo nastavite pod kotom 45°, da bo vaš otrok popolnoma varen.

Po tretjem mesecu starosti se ta kot dvigne na 60° in maksimalno zaščiti vašega otroka. Otroka ne postavljajte v ležeč ali sedeč položaj, šele v pol-ležečem položaju otrok izkoristi vse zaščitne prednosti avtosedeža.

Skupina Teža otroka (kg) Starost otroka Položaj avtosedeža
0 0-9  Od rojstva do 6-9 mesecev V nasprotni smeri vožnje
0+ 0-13  Od rojstva do 12-15 mesecev V nasprotni smeri vožnje
1 9-18  Od 9 mesecev do 4,5 leta V smeri vožnje
2/3 18-36  Od 4,5 leta do 12 let V smeri vožnje

Skupina I

Avtosedeži skupine I so namenjeni otrokomod 9 do 18 kilogramov. Pomembna razlika v primerjavi z avtosedeži prejšnje skupine je postavitev sedeža v smeri vožnje.

Kako veste, kdaj je čas, da preklopite na avtosedež skupine I?

Ko vaš otrok izpolnjuje zahteve glede višine, navedene v zgornjem besedilu, ali ko je sposoben sam vstati (s pomočjo ali brez pomoči predmeta). Praviloma lahko otrok to dejanje izvede do enega leta.

Če sedež skupine 0 ali 0+ še vedno ustreza vašemu otroku, ne preklopite na novo skupino brez razlike. Otrok bo v takšnem sedežu še najbolj varno nameščen obrnjen v nasprotno smer vožnje.

Upoštevajte, da ima avtosedež te kategorije možnost pripenjanja varnostnih pasov v 5 točkah za popolno zaščito vašega otroka.

Ne strinjajte se s sedeži skupine I, v katerih je otrok pripet z avtomobilskimi varnostnimi pasovi, saj mora za to možnost otrok doseči določeno višino in težo, v tej kategoriji pa še vedno ne izpolnjuje tega pogoja.

Skupina II in III

Zadnje skupine avtosedežev se nanašajo na nekoliko starejše otroke od 18 do 36 kilogramov. Največja sprememba pri teh sedežih je pripenjanje otrok z avtomobilskimi pasovi. Znani so tudi kot podporni sedeži.

Kdaj je treba zamenjati avtosedež iz skupine I v skupino II in III?

Spet je odvisno od teže in višine otroka. Avtosedež skupine I zapustite, ko otrok preseže 18 kg ali ko otrokova ramena niso več poravnana z nobeno od rež na avtosedežu.

Avtosedeži skupine II imajo tudi naslonjalo, medtem ko imajo avtosedeži skupine III samo sedež (blazino), s katerim se lahko otroka dvigne, da se lahko pripne z avtomobilskim pasom.

Pomembno je, da otroke v teh sedežih pripnete z varnostnimi pasovi v 3 točkah pritrditve (medenica in ključnica).

Ne uporabljajte pasov, ki segajo le čez otrokovo medenično kost.

Kdaj otroku ni več treba uporabljati avtosedeža?

In zadnjo skupino (skupina III) avtosedežev otrok preraste v trenutku, ko doseže najvišjo maksimalno težo (najpogosteje 36 kilogramov) ali je dovolj visok (najpogosteje 150 cm), da se lahko pravilno pripne. z avtomobilskim varnostnim pasom brez potrebne pomoči v obliki sedeža.

Beba koja vozi auto

Montaža avtosedežev

Namestitev avtosedeža v vaš avto je eno najpomembnejših varnostnih vprašanj. Avtosedež se mora tesno prilegati avtosedežu, da bo vaš otrok varen.

Avtosedež se namesti na dva načina:

  1. Uporaba pasov
  2. Preko sistema ISOFIX

Montaža z uporabo pasov

Namestitev avtosedeža s pasovi bo potrebna v starejših avtomobilih, ki niso združljivi s sistemom ISOFIX. Je nekoliko bolj zapleteno, a če upoštevate vsa navodila proizvajalca, ne boste imeli težav.

Če nameščate sedeže iz skupine 0, je pomembno vedeti, da je pot namestitve vedno označena z modro barvo (montaža v nasprotni smeri od smeri vožnje). Če je pot namestitve označena z rdečo, potem je sedež nameščen v smeri vožnje.

Pri kombiniranih sedežih skupine 0 in I so barve vgradnje izjemno pomembne.

Ko avtosedež pritrdite s pasovi, je pomembno, da določite njegovo pravilno višino, da boste vedeli, skozi katero režo vtaknete varnostni pas avtomobila, ki bo šel čez ramena vašega otroka.

Pas speljite skozi režo, ki je v višini (ali nekoliko nižje) otrokovega ramena. Na ta način boste zagotovili njeno optimalno zaščito.

Ko pritrdite in namestite avtosedež, naredite majhen preizkus, kako dobro ste to naredili. Primite avtosedež v predelu otrokovih stopal in ga premikajte v vse smeri. Če se spodnji del sedeža ne premakne, ste opravili idealno delo in bo vaš otrok v sedežu čim bolj varen.

Dijete u autosjedalici pravilno vezano pojasevima

Montaža preko ISOFIX sistema

Sistem ISOFIX je hitrejši, preprostejši in veliko varnejši način pritrditve avtosedeža kot uporaba pasov.

Pomembno je poudariti, da morata ta način namestitve podpirati tako avtosedež kot avto. Novejši avtomobili (6-7 let) so kompatibilni z ISOFIX sistemom, tako kot večina avtosedežev.

Avtosedeži s sistemom ISOFIX so praviloma nekoliko dražji od tistih, ki se pritrdijo s pasovi.

Če lahko, avtosedež namestite s sistemom ISOFIX. Bo pa tudi pritrditev s pasovi v redu, če upoštevate navodila proizvajalca.

V primeru, da ste našli idealen avtosedež in na njem najdete oznako duofix, to pomeni, da lahko avtosedež namestite na oba načina (ISOFIX in pasovi) glede na kompatibilnost z vašim avtomobilom.

Še nekaj nasvetov

Nakup avtosedeža vedno začnite glede na starost in težo vašega otroka in nadaljujte z združljivostjo namestitve v avto.

Sedež mora imeti certifikat ECE R44, ki dokazuje, da je opravil varnostne teste in prejel dovoljenje za uporabo.

Odpeljite svojega otroka v nakup avtosedeža, da se na licu mesta prepričate o njegovem udobju. Če se otrok pritožuje nad udobjem, poiščite drug model, ne glede na to, kako vam je ta všeč.

Preverite, ali ima avtosedež dodatno zaščito pri bočnem trku, ki dodatno poveča varnost vašega otroka.

Naj vas ne vodi samo cena. Včasih najdražji model ni najboljši model za vašega otroka in vaš avto. Pomembno je, da izberete avtosedež, ki je udoben za vašega otroka, ima certifikate, je ustrezne skupine in ga lahko varno namestite v vaš avto.

Povezani izdelki