Ostali članci

Katere škarje za živo mejo kupiti - električne, bencinske, ročne

Škarje za živo mejo so postale nujno orodje za skoraj vsako družino. Urejanje okolice in obrezovanje žive meje je lahko mukotrpno delo, še posebej, če nimate dobrih škarij. Zato smo sestavili ta nakupovalni vodnik, ki vam bo pomagal izbrati najboljše škarje za živo mejo.

Ručne škare za uređenje živice

Škarje ali trimer?

Najprej se morate odločiti, ali boste uporabljali škarje za živo mejo ali trimer. Največja razlika je v viru energije. Pri trimerju je to nekakšen motor, pa naj bo elektromotor, bencinski motor ali akumulator (baterija). Po drugi strani pa škarje za živo mejo uporabljajo vašo moč, torej moč vaših rok.

Torej, če se odločite za ročne škarje za živo mejo, se pripravite na fizično delo. Ampak glej na to s svetle plati, to bo dober brezplačen trening, ne rabiš fitnesa. Ker pa cena škarij res ni visoka, vam v vsakem primeru priporočamo, da se odločite za nakup škarij in si tako olajšate striženje žive meje.

Vrste škarij za živo mejo

Če smo vas uspeli prepričati v uporabo obrezovalnikov, morate najprej izbrati dober tip obrezovalnikov, da boste svojo živo mejo obrezali kar se da preprosto in učinkovito. Če se ne želite potiti z ročnimi škarjami in dodati dodatno maso, vam ostanejo motorizirani ali baterijski trimerji. V tem primeru boste lahko izbirali med:

  • Električni trimer
  • Bencinski trimer
  • Akumulatorski (baterijski) trimer

Električne škarje za živo mejo

Električni trimerji, kot že njihovo ime pove, uporabljajo elektriko kot vir energije. Torej vse, kar potrebujete, je vtičnica in voila. Trimer je pripravljen za uporabo.

Električni trimerji so najpogostejša izbira povprečnih uporabnikov, odlikuje pa jih majhna teža in nizka raven hrupa. To so glavni razlogi, zakaj jih imajo uporabniki radi, pa tudi njihovi sosedje.

Električni trimer za živicu karakteristike

Po moči in učinkovitosti tovrstni trimerji še vedno nekoliko zaostajajo za bencinskimi, vendar se ta razlika zmanjšuje. Če na svojem vrtu urejate manjšo živo mejo, vas bo moč električnih škarij morda celo presenetila.

Največja slabost električnih trimerjev je odvisnost od električnega priključka. Ker morate nekje priključiti kabel, to pomeni, da morate biti blizu vira napajanja. Na manjših vrtovih to ne bo problem, če pa imate večje odprte prostore brez električnega priključka, boste morali razmisliti o drugačni vrsti škarij za živo mejo.

Prednosti Mana
Majhna teža Odvisnost od toka povezava
Tiho delovanje Nevarnost električnega udara
Ne onesnažuje okolja  
Cena  

Izberite električni trimer, če le občasno vzdržujete živo mejo v bližini hiše ali vtičnice. Izbire električnega trimerja bodo najbolj veseli ljudje z manjšimi vrtovi in ​​manjšimi parcelami.

Pri uporabi električnih trimerjev bodite pozorni na varnost. Da ne bi pomotoma z rezilom prerezali kabla in doživeli električni udar, vedno položite kabel čez ramo in pazite, da se ne približa rezilu prirezovalnika.

Bencinske škarje za živo mejo

Še enkrat, ni vam treba biti zelo pameten, da ugotovite, kaj poganja bencinski trimer. Seveda je to bencin in kot pri večini orodij so to najmočnejši modeli.

Bencinske škarje za živo mejo so najmočnejše, imajo največjo moč, a so tudi težke, povzročajo veliko hrupa, največkrat pa jih lahko vidite v komercialni uporabi, na primer pri mestnih delavcih ipd.

Prednosti Mana
Velika moč Teža
Hitrost Hrup
Uporaba na vseh lokacijah Onesnaženost okolja
  Cena
  Vzdrževanje

Ker nimajo napajalnega kabla in niso omejeni z baterijo, lahko bencinske trimerje uporabljate kadarkoli in kjerkoli, pomembno je le, da imate bencin. Zaradi tega, pa tudi zaradi hitrosti, s katero opravljajo naloge, so ti trimerji primerni za velike površine.

Motorni trimer za živicu

Vendar pa bencinski trimerji proizvajajo tudi več tresljajev, ki hitreje utrudijo vaše roke in dejansko potrebujete veliko moči za enostavno upravljanje te vrste trimerja. In poleg tresljajev bolj onesnažujejo okolje tudi zaradi bencina, ki ga uporabljajo.

Izberite bencinske škarje, če imate veliko živo mejo, ki jo je treba pogosto obrezovati. V tem primeru boste cenili učinkovitost, hitrost in moč, ki jo zagotavlja bencinski trimer.

Akumulatorske škarje za živo mejo

Akumulatorske škarje za živo mejo so zelo podobne električnim, le da nimajo kabla, ampak se napajajo na baterije. Torej niste omejeni s kablom, ampak ste omejeni z življenjsko dobo baterije.

Prav tako ne povzročajo hrupa in ne onesnažujejo okolja. Zaradi baterije so nekoliko težji od električnih trimerjev, a vseeno lažji od bencinskih. Največja težava baterijskih trimerjev je življenjska doba baterije. Če niste prepričani, da boste svojo živo mejo lahko obrezali v 30 minutah, razmislite o drugi vrsti obrezovalnika.

Kar zadeva baterijo, bo za povprečne uporabnike ustrezala baterija med 14 in 18 V, medtem ko se tisti trimerji z baterijo 36 V in več zlahka kosajo z bencinskimi. Baterije praviloma zdržijo približno 20 minut, tako da je za kaj več potrebno nabaviti rezervno baterijo ali počivati ​​eno uro, dokler se baterija ne napolni.

Prednosti Mana
Nizka raven hrupa Življenjska doba baterije
Okolju prijazna Cena
Uporaba na vseh lokacijah Nezanesljivost baterije

Nekateri proizvajalci ponujajo isto baterijo ali isti polnilnik za več orodij, tako da, če že imate določene naprave na baterijski pogon, lahko tako znižate stroške ali si zagotovite dodatno baterijo.

Akumulatorski trimer za živicu bez kabela

Baterijske strižnike izberite, če vse delo opravite v manj kot pol ure ali če že imate rezervno baterijo, delovno mesto pa je oddaljeno od vtičnice, zato električni strižnik ne pride v poštev.

Dolžina noža

Dolžina rezila prirezovalnika bo vplivala na hitrost, s katero boste obdelovali živo mejo, pa tudi na enostavnost upravljanja. Tako kot pri izbiri škarij je pomembno vedeti, kako velika je vaša živa meja in koliko dela je treba opraviti.

Manjše žive meje lahko strižete tudi z ročnimi škarjami, če pa tega ne želite, bodo več kot dovolj strižniki z nožem do 46 cm. Za srednjo površino bo zadostovala dolžina noža do 60 cm. Za velike žive meje mora imeti vaš trimer dolgo rezilo približno 70 cm.

Če izberete škarje z dolžino rezila 70 cm in imate majhno živo mejo, boste ugotovili, da vam bo le otežilo delo, saj bo upravljanje precej zahtevno. Podobno bodo obrezovalniki z dolžino rezila 45 cm na velikih živih mejah pomenili počasno delo.

Razmik med zobmi

Razdalja med zobmi vam dejansko pove, kako debelo živo mejo lahko odrežete s svojim obrezovalnikom. Odrezali boste toliko debeline, kolikor bo med zobmi. Seveda bo veliko odvisno od moči vašega obrezovalnika, vendar teoretično ne morete odrezati več žive meje, kot je med zobmi.

Danes so najpogostejši trimerji z razmikom do 20 cm, a tudi tisti do 16 cm bodo delo opravili pravilno, če niste prezahtevni. V praksi zobna razdalja ni nekaj, na kar bi morali biti preveč pozorni.

Trimer s teleskopsko palico

Če imate izjemno visoko živo mejo (nad glavo), razmislite o nakupu škarij z nastavljivo teleskopsko palico. Rezanje živih mej z lestvami je lahko res nevarno in nikakor ni priporočljivo.

Zato obstajajo trimerji s teleskopsko palico, ki imajo v večini primerov možnost nastavitve dolžine. Pazite na težo, saj se boste hitreje utrudili, vsa teža pa se nahaja v spodnjem delu trimerja, zato je z njim nekoliko težje rokovati.

Trimeri za visoke živice

Seveda je težava v tem, da ne vidite točno, kaj in kako delate, zato vam bo vadba vzela nekaj časa. Dobra stvar je, da so pogosto takšni trimerji del večnamenskega orodja, tako da jih dobite več hkrati.

Zaključek

Glede na ceno se nam trimerji zdijo res bolj sprejemljivi kot ročne škarje. Če imate majhno živo mejo in se nameravate poleg vzdrževanja tudi malo učiti, poljubno izberite ročne škarje za živo mejo.

Električne škarje so odlična izbira za manjše ali srednje velike žive meje, če je v bližini električna vtičnica. Preverite, kako dolg je kabel, vedno je bolje, da je čim daljši. In ne pozabite, med delom si vrvico vedno položite čez ramo, da ne pride v stik z rezilom prirezovalnika.

Za večje žive meje boste potrebovali bencinske škarje, ki so najzmogljivejše in delo opravijo najhitreje, hkrati pa povzročajo največ hrupa, onesnažujejo okolje in zahtevajo veliko vzdrževanja.

Akumulatorske škarje so odlične za manjše žive meje, ki niso v bližini električne vtičnice, zato električne škarje ne pridejo v poštev. Verjamemo, da boste sedaj lažje našli najboljše škarje zase in za svojo živo mejo ter uživali v okrasitvi vašega vrta.

Povezani izdelki