Ostali članci

Kakšne uteži kupiti za vadbo doma - uteži, nastavljive uteži ali kettlebells (Vodnik za nakup)

Ne glede na to, ali želite okrepiti, povečati mišično maso, definirati mišični tonus ali na splošno izboljšati svojo kondicijo in kondicijo, so uteži vaš najboljši zaveznik. Naleteli boste na več vrst uteži različnih materialov in uporab, zato smo na enem mestu strnili najpomembnejše informacije, ki jih morate vedeti, preden investirate v komplet za dom uteži.

utezi

Izvor: Freepik 

1. Dumbbells

Ko govorimo o uteži, bo večina ljudi pomislila na to vrsto teže. To so fiksne uteži – uteži in palica sta spojena in ju ni mogoče razstaviti.

Ločimo dve vrsti bučk.

Prva vrsta bučk je v celoti izdelana iz gume in je na voljo v manjših težah, običajno med 0,5 kg in 5 kg. Večinoma se uporabljajo pri notranjih fitnes vadbah, kot so pilates in krožni trening za povečanje mišične vzdržljivosti in določanje njihovega tonusa.

gumirane bučice

Izvor: Freepik 

Druga vrsta so težke bučice, pri katerih je ročaj kovinski, sam utež pa je iz poliuretana, kovine ali kakšnega drugega materiala. Njihova teža je lahko 50 kg - in več.

bučice

Izvor: Freepik 

Poleg različnih materialov so bučice tudi različnih oblik. Bučice so lahko cilindrične, sferične, kvadratne in šesterokotne, zadnja oblika pa je najbolj priljubljena, ker je najbolj praktična za uporabo.

Prednost bučk, tako gumiranih kot večjih, je, da jih pred uporabo ni treba nastavljati. Pobereš jih in začneš z rutino. To še posebej velja med treningi, kjer morate pogosto menjati uteži različnih tež. Dumbbells so tudi manjše od nastavljivih uteži, zaradi česar so enostavnejše za uporabo, hkrati pa močnejše in bolj stabilne.

Vendar pa bučice zavzamejo veliko prostora, še posebej, če potrebujete več različnih uteži. Poleg tega, da potrebujejo več prostora za njihovo shranjevanje, bodo tehtale več kot nastavljive uteži na splošno, ker ima vsaka bučica svojo palico.

Največja pomanjkljivost bučk je njihova cena. Za dva ali tri pare uteži različnih tež lahko kupite cel komplet nastavljivih uteži do 30 kg.

Če želite le manj upora in boljšo definicijo mišic, bodo manj težke gumijaste bučice ustrezna izbira. Za večje izzive boste potrebovali večje uteži.

2. Nastavljive uteži

podesivi utezi

Ta vrsta uteži je opremljena z palico, kompletom diskov različnih tež in varnostnimi zamaški za vsak konec palice. Lahko sta dve manjši palici s pripadajočimi diski, kjer vizualno spominjata na večje uteži, ali pa ena dolga palica (t.i. barbell).

Obstajajo tudi nastavljive uteži, ki menjajo diske z obračanjem številčnice ali premikanjem zatiča za pritrditev. Zahvaljujoč temu sistemu menjava uteži traja le nekaj sekund in so zelo praktične za uporabo, v domačih trgovinah pa jih je težko najti in je njihova cena drastično višja od klasičnih nastavljivih uteži.

Specifikacija, na katero morate biti pozorni, je premer lukenj na diskih. Olimpijske palice zahtevajo diske premera 51 mm, medtem ko standardne palice zahtevajo diske s premerom 24 mm. Vendar pa obstajajo palice različnih proizvajalcev zunaj teh specifikacij, ki naredijo nastavljive uteži po svojih merah, tako da se njihov premer lahko giblje med 22 in 50 mm.

Priporočamo, da izberete tiste nastavljive uteži, za katere boste kasneje zlahka našli nadomestne diske po ugodni ceni.

podesivi utezi

Diski z nastavljivo težo so pogosto izdelani iz litega jekla in nato prevlečeni s premazi, kot so emajl, guma, uretan ali krom. Za vse z majhnim proračunom so na voljo tudi različice, napolnjene s peskom ali cementom in prekrite s plastiko. So slabše kakovosti in z njimi je treba ravnati bolj previdno, vendar zanje ne boste plačali veliko.

Pri nastavljivih uteži so diski pritrjeni na drogove na dva načina: z maticami podobnimi varovalkami, ki se privijačijo na palico, in klasičnimi zamaški. Varovalke, podobne maticam, potrebujejo malo več časa za pritrditev uteži, zato so klasični zamaški veliko boljša izbira za hitrejšo in priročnejšo uporabo.

Med prednostmi nastavljivih uteži je, da zavzamejo malo prostora. Npr. komplet nastavljivih uteži z diski 5-25 kg bo nadomestil 10 parov bučk. Prenosne uteži je tudi enostavno premikati z enega mesta na drugega, hkrati pa je enostavno povečati njihovo težo, ko uteži, ki jih imate, niso več izziv – samo kupite nove težje diske.

In za konec naj omenimo še ceno – s prenosnimi utežmi za 60 evrov dobite domet do 40 kg, za enak znesek pa boste lahko kupili le nekaj parov bučk.

Vendar je treba opozoriti, da prenosne uteži niso praktične med treningom, pri katerem je treba hitro menjati uteži različnih tež, saj je za zamenjavo uteži na eni palici potrebno vsaj petnajst sekund. Tudi diski morajo biti dobro pritrjeni na palico, sicer bodo ropotali in se premikali. Poleg tega, da lahko iritira, lahko predstavlja tudi potencialno nevarnost med vadbo.

3. Girje

girja

Dvigovanje uteži je odličen način za vadbo celotnega telesa in se zato dobro ujema s kardio vadbo, vadbo za moč in oblikovanje mišic, treningom moči itd.

Pri nakupu bodite pozorni na debelino in širino ročaja. Morali bi ga lahko udobno sprejeti in držati z obema rokama ter oviti prste do konca okoli ročaja. V nasprotnem primeru bo vaš ročaj preširok in vaša podlaket se bo med treningom prehitro utrudila.

Kar zadeva obliko, naj telo girje bo ovalno z ročajem, ki se gladko prilega telesu girje, prav tako pa poskrbite, da bo med ročajem in telesom uteži dovolj prostora (vaša roka naj se prilega prostoru ). Girja s premajhnim prostorom bo pogosto motila vaše zapestje, in če je prostor prevelik, bodo posledice utrpele vaše podlakti.

Kar zadeva material, so uteži običajno izdelane iz litega jekla. Pametno bi se bilo izogibati plastičnim pokrovom na ročajih, saj so zelo spolzki, zaradi česar je trening lahko nevaren.

Ko gre za dvigovanje uteži, je tukaj nekaj smernic za ženske in moške:

  • 8 kg/12 kg za začetnike, ki se učijo osnovnih gibov kettlebell
  • 12 kg/16 kg za nekoliko težje gibe, pa tudi tiste, ki vključujejo obe roki
  • 16 kg/24 kg za naprednejše telovadnike

Vrste oblazinjenja in njihova kakovost

Oblazinjenje se uporablja za ohranjanje materiala, zaustavitev korozije in bolj udobno uporabo.

1. Barva

obojani utezi

Uporablja se na diskih kot zaščita pred korozijo in je običajno na oljni osnovi. Cenejše kot so uteži, cenejša je barva, s katero so prekrite, zato se bodo sčasoma hitreje odlepile.

2. Krom

kromirana bučica

Krom je odgovoren tudi za preprečevanje rje, a hkrati daje uteži odličen videz. A tudi tu je pomembna kakovost kroma, saj se lahko tako kot barva hitro odlepi. Kromirane uteži so dražje od lakiranih uteži.

3. Vinil

vinil

To oblazinjenje se uporablja na uteži, napolnjenih s peskom ali cementom. Takšne uteži so cenejše od drugih vrst in so tudi večje, ker ima beton manjšo gostoto kot železo. Vinil se uporablja tudi na manjših bučicah, ki so priljubljene pri notranjih fitnes vadbah.

4. Guma

Poleg tega, da ščiti utež pred rjo, guma ščiti vaša tla, da jih vaše uteži ne opraskajo. Problem gume je njen vonj, ki lahko zavzame ves prostor, če imate na primer večji komplet bučk. Uteži, prevlečene z gumo, so tudi dražje od uteži, prevlečene z barvo ali kromom.

5. Uretan

Uretan je bolj trpežna oblika plastike, za katero je značilna odlična raven elastičnosti in trdnosti. Pogosto ga boste našli na prej omenjenih nastavljivih uteži, ki jih je enostavno zamenjati s številčnico ali iglo, kjer je sestavni del mehanizma za menjavo uteži. Uteži, prevlečene z uretanom, prav tako ne bodo puščale sledi na lesenih ali vinilnih tleh, kot se včasih zgodi z gumijastimi uteži.


Povezani izdelki