Ostali članci

Kako izbrati najboljši žar (nakupovalni vodnik)

Cvrčeče meso na žaru in hladno pivo v roki - tako malo je potrebno za srečo. Da pa vam peka na žaru uspe, morate imeti ustrezen žar. Plin ali premog, večji ali manjši, nerjavno jeklo ali krom - pred nakupom se pozanimajte o vsem, kar potrebujete!

Roštilj

Izvor: Dani Vázquez/Flickr

Veliko vpliva na izbiro žara. Iščete žar za teraso in balkon ali velik žar za na dvorišče? Želite aromo dima z žarom na oglje ali potrebujete mali električni žar za hišo?

Spodaj izveste vse o vrstah žarov, materialih, iz katerih so izdelani in v kakšnih velikostih so.

Vrste žarov

1. Žar na oglje

Roštilj na ugljen

Ko govorimo o žaru, večina ljudi pomisli na to vrsto žara. Žar na oglje je "originalen", torej daje mesu na žaru pristen okus in vonj. Večina mesojedcev se bo strinjala, da ni boljšega okusa od tega.

Najboljše za: če vas privlači "ritual" pečenja na žaru, vključno s prižiganjem ognja in čakanjem, da se oglje segreje. Če želite pristen vonj in okus pečenega mesa in zelenjave, ki ga lahko dosežete le na žaru na oglje. Če imate omejen budžet, lahko žare na oglje najdete po izjemno ugodnih cenah.

Manjši žar na oglje lahko enostavno vzamete s seboj, če se odpravljate na primer na morje ali kampirate. Če živite v stanovanju (in če hišni red to dovoljuje), jih lahko uporabite tudi na balkonu ali terasi.

Slabosti: izogibajte se, če želite pripraviti jed z minimalnim vloženim trudom in časom. Žar na oglje zahteva spretnost in znanje, saj morate znati segreti oglje in vzdrževati temperaturo. Nakup oglja za vsako peko na žaru je dolgoročno tudi višji strošek.

2. Električni žar

Električni roštilj

Imeti žar na lastnem dvorišču je lepa slika, kaj pa tisti, ki živijo v stanovanju?

Najboljše za: peko na žaru doma, v stanovanju in kjer koli, če je vtičnica. Če pripravljate manjše količine hrane.

Hrana se enakomerno zapeče, temperaturo pa je mogoče učinkovito regulirati – idealno za nadebudne mojstre žara. Enostaven za čiščenje, še posebej, če je prekrit z materialom proti prijemanju. Kakorkoli, pozabite na premog in saje.

Ker ne zahteva priprave kot žar na oglje, boste z električnim žarom skrajšali čas pečenja. Če se odločite za zložljiv električni žar, ki lahko peče meso na obeh straneh hkrati, boste čas peke še skrajšali. Nekateri imajo različne krožnike za pripravo različnih jedi.

Slabosti: meso nima tistega prijetnega okusa in vonja kot meso pečeno na žaru na oglje. Večina električnih žarov je manjših dimenzij, zato je težko nahraniti večje skupine ljudi.

3. Plinski žar

Plinski roštilj

Za neučakane je na voljo plinski žar.

Največ časa prihrani, saj lahko s pripravo mesa začnete že v nekaj minutah po vklopu žara, je enostaven za čiščenje, manjše plinske žare pa lahko vzamete s seboj na izlet ali dopust. Začetne cene tovrstnega žara so sicer višje od električnih žarov ali žarov na oglje, vendar je zato praktičen za uporabo v zaprtih in odprtih prostorih.

Pri nakupu plinskega žara bodite pozorni, da gorilniki pokrivajo celotno ploščo. V nasprotnem primeru bo plošča neenakomerno segreta, zato bo tudi meso neenakomerno pečeno.

Najboljše za: Če se držite maksime "čas je denar" v vseh vidikih življenja. Zakaj bi čakali 45 minut, da se oglje segreje, če pa lahko takoj pečete na plinskem žaru. Če želite žar (manjših dimenzij), ki ga lahko vzamete s seboj na dopust, ne da bi vas skrbelo za ogenj ali vtičnico.

Slabosti: Meso nima okusa, kot če ga pečemo na žaru na oglje. Prav tako morate poskrbeti za plin, da ne boste imeli prazne steklenice in surovega mesa sredi žara.

Material

Najcenejši žari imajo običajno kromirane rešetke. Čeprav vam bo služil nekaj časa, ga bodo visoke temperature sčasoma poškodovale. Zato se bolj splača investirati v žar, ki ima priložene rešetke za žar, sploh če boste pekli pogosto.

Rostfraj (inox, inox) se najpogosteje uporablja pri izdelavi žarov, saj dobro prenaša visoke temperature in je enostaven za vzdrževanje. Krom in rosfray sta srebrne barve, zato bodite previdni pri nakupu, da ne kupite napačnega.

Nekateri žari kot material uporabljajo tudi porcelan.

Pogosteje ko pečete na žaru, bolje je investirati v kakovostnejši žar. Dober material je dolgotrajen, kar na dolgi rok pomeni prihranek. Najcenejši žari imajo ob povprečni uporabi življenjsko dobo 2-3 leta. Kakovosten žar na oglje lahko zdrži do 10 let, plin pa celo dvakrat dlje.

Velikost

Velikost žara prilagodite količini mesa, torej številu ljudi, za katere boste jed pripravljali. Morda je ogromen plinski žar z 8 gorilniki videti čudovito, vendar se ne splača, če boste meso pekli za štiričlansko družino.

Manjši žar je dovolj za do 3 osebe. Srednje veliki žari so najboljši za pripravo mesa za do 6 oseb. Za večje skupine ljudi boste potrebovali tudi velik žar.

Na plinskem žaru z 2 ali 3 gorilniki lahko pripravite hrano za do 3 osebe.

Poleg same velikosti žara bodite pozorni na razdaljo med rešetkami. Če boste pekli velike kose mesa, ni problema. Če pa na žaru radi pripravljate tudi zelenjavo, kot so krompir, gobe ali paprika, lahko ob preveliki razdalji zlahka pade skozi rešetke.

Žaba roštilja

Naslovnica - da ali ne?

Nekateri žari so opremljeni s pokrovom. Torej, čeprav je večina od nas navajena peči meso na standardnem žaru, lahko pokrov pomaga ustvariti še boljši okus.

Pokrov namreč omogoča boljšo porazdelitev toplote in dima ter enakomerno pečenje mesa. Pokrov vam bo prišel prav, če se odločite za peko na žaru v vetrovnem dnevu.

Če vas skrbi, da bi se meso prepeklo, izberite žar s pokrovom, ki ima priložen termometer. Tako boste lahko spremljali temperaturo.

Dodatki

Poleg omenjenega pokrova so žarom priloženi razni dodatki.

Najpogosteje so to police ali nastavki pod ali ob strani žara, kamor lahko položite meso, pripravljeno za žar, ali meso, ki ste ga pravkar spekli. V tem primeru bodite pozorni na to, kako stabilen je žar in kakšno težo takšna polica prenese.

Potrebovali boste tudi klešče za meso. Če meso obračate z vilicami, izgubi sočnost, saj vsakič, ko ga prebadate z vilicami, izteče sok.

Če radi pečete ribe, je uporaben pripomoček držalo za ribe, s katerim boste ribe uspešno pekli, ne da bi občutljivo ribje meso razpadlo na rešetkah žara.

Praktično je, da ima žar možnost nastavitve višine rešetke. Tako lahko višino prilagodite glede na vrsto hrane, ki jo pripravljate, torej glede na intenzivnost segrevanja oglja.

Povezani izdelki