Ostali članci

Kako izbrati najboljši predvajalnik Blu-ray - vodnik za nakup

Ne glede na to, ali sestavljate hišno kino ali želite v celoti izkoristiti zmogljivosti vašega novega televizorja 4K, spoznajte najpomembnejše funkcije predvajalnika Blu-ray.

Blu-ray player

Kdo potrebuje Blu-ray?

Danes, ko gledamo večino vsebin na spletu, se postavlja vprašanje, kdo še uporablja DVD, Blu-ray in druge vrste predvajalnikov?

Blu-ray naprave so pogosto sestavni del domačega kina, saj omogočajo uživanje v kristalnem zvoku in fenomenalni sliki. Tudi če nimate domačega kina, je predvajalnik Blu-ray popoln način, da v celoti izkoristite svoj FHD TV.

Poleg tega, da predvajalnik Blu-ray predvaja vaše najljubše filme in serije z diskov Blu-ray v visoki ločljivosti, veliko jasnejši od DVD-jev, lahko predvajalnik Blu-ray predvaja tudi DVD-je in CD-je, in to v veliko boljši kakovosti kot DVD-predvajalnik. 

Kakovost slike na Blu-ray je v primerjavi z DVD-jem več stopenj boljša - bogatejše barve, več podrobnosti in ostrejša slika so le nekatere od prednosti uporabe predvajalnika Blu-ray kot dela domačega kina.

Plošče Blu-ray zagotavljajo boljšo kakovost slike in zvoka ter boljšo izkušnjo kot spletna vsebina. Povezava Wi-Fi preprosto ni tako zanesljiva kot dobri stari trdi disk, kakovostna vsebina pa zahteva hiter internet. Če pa želite, lahko tudi pretakate spletno vsebino na predvajalniku Blu-ray.

Torej, Blu-ray diski zagotavljajo veliko boljšo sliko in zvok kot DVD-ji, Blu-ray predvajalniki pa imajo veliko več možnosti kot DVD predvajalniki, ki počasi bledijo v preteklost.

Kaj morate vedeti pred nakupom predvajalnika Blu Ray in na katere lastnosti morate biti pozorni, izveste v nadaljevanju.

Vrste predvajalnikov Blu-ray

Ko greste po nakupih, lahko običajno izbirate med dvema vrstama predvajalnikov Blu-ray

  • Standardni predvajalnik Blu-ray
  • Ultra HD Blu-ray

Standardni Blu-ray

Ko rečemo "standard", mislimo na predvajalnike Blue-ray, ki podpirajo ločljivost 1080.

Prednosti tega Blu-raya boste najbolje izkusili na televizorjih enake ločljivosti, čeprav je izboljšanje slike vidno tudi na televizorjih z ločljivostjo 720p.

Na klasičnem Blu-ray predvajalniku lahko gledate navadne DVD-je in CD-je, kakovost pa bo boljša kot na DVD-predvajalniku.

Če imate FHDTV, vam priporočamo, da namesto standardnega DVD predvajalnika kupite predvajalnik Blu-ray. Plačali boste malo več in dobili veliko boljšo kakovost.

Ultra HD Blu-ray 

Gre za zadnjo generacijo naprav Blu-ray, ki podpirajo ločljivost 4K (3840 x 2160 slikovnih pik), do 60 sličic na sekundo, razširjen barvni spekter, HDR in visokokakovosten zvok v formatih, kot je Dolby Atmos.

Čeprav je na njem možno gledati tradicionalne plošče Blu-ray, boste vse prednosti UHD Blu-ray lahko izkusili izključno z gledanjem plošče UHD Blu-ray na UHD TV. To pomeni, da če imate UHD Blu-ray in FHD TV, bo vsebina z diska UHD Blu-ray prikazana v FHD ločljivosti namesto v UHD.

Tako standardni predvajalnik Blu-ray podpira samo standardne plošče Blu-ray, medtem ko novi predvajalnik UHD Blu-ray podpira tako plošče UHD Blu-ray kot standardne plošče Blu-ray.

UHD Blu-ray se je pojavil šele pred kratkim, kar pomeni, da bo trajalo še nekaj časa, da postane standard. Ker lahko s standardnim Blu-ray uživate v izjemni sliki in zvoku, vam ni treba odšteti več za UHD Blu-ray.

UHD Blu-ray player

Funkcije predvajalnika Blu-ray

Branje različnih formatov diskov

Poleg plošč Blu-ray lahko predvajalniki Blu-ray berejo tudi druge formate, originalne ali fried. Poleg DVD- jev in CD-jev lahko nekateri predvajalniki predvajajo tudi SACD-je in DVD-Audio diske.

Nekateri predvajalniki Blu-ray imajo možnost predvajanja formatov, kot so BD-R/DVD-R, VCD, DivX in drugi. Če sami kopirate in zapisujete CD-je, se odločite za predvajalnik Blu-ray, ki podpira te formate.

Kodirane naprave

Vsekakor morate biti pozorni na to, ali je Blu-ray regionalno kodiran. Ko je Blu-ray kodiran za določeno regijo, to pomeni, da lahko na njem predvajate samo diske, ki so prav tako kodirani za to regijo.

Pri večini Blu-ray-jev teh težav ne boste imeli. Vendar pa obstajajo nekateri, ki so specifični za regijo, npr. Severna Amerika (regija 1), Evropa (regija 2) itd.

Blu-ray z oznako »Region Free« je vedno najboljša možnost, saj to pomeni, da ni kodiran in lahko na njem predvajate kateri koli disk.

3D

S prihodom 3D-televizorjev je ta funkcija postala priljubljen dodatek k predvajalnikom Blu-ray. Ker pa se 3D ni prijel, boste na Blu-raye s to možnostjo naleteli vse manj.

Če sodite v redko skupino uporabnikov, ki so kupili 3D TV in redno uporabljajo 3D možnost, potem vam bo Blu-ray z možnostjo predvajanja 3D filmov prišel prav. V nasprotnem primeru ni razloga za nakup 3D Blu-ray, če ne nameravate uporabiti te možnosti. Poleg tega se zdi, da 3D-televizorji vsaj za zdaj počasi odhajajo v zgodovino.

Izhodi

Predvajalniki Blu-ray imajo izhod HDMI za sliko in HDMI ali optični in/ali koaksialni izhod za zvok.

Standardni predvajalniki Blu-ray imajo izhode HDMI 1.4, novi predvajalniki UHD pa imajo izhode HDMI 2.0. To pomeni, da mora televizor podpirati tudi HDMI 2.0, če želite uživati ​​v sliki Ultra HD. Napravi povežite s kablom, ju vklopite in Blu-ray predvajalnik bo samodejno prilagodil sliko TV-ju, ki ga imate.

Če nameravate predvajati avdio-video posnetke iz USB-ja, se prepričajte, da ima predvajalnik Blu-ray tudi režo USB.

Številni predvajalniki Blu-ray imajo tudi optični ali koaksialni izhod, nekateri pa imajo oba. Služijo pošiljanju zvočnih signalov prek starejših sprejemnikov, ki ne podpirajo HDMI. Optični in koaksialni izhod ne podpirata formatov digitalnega prostorskega zvoka visoke ločljivosti, kot sta Dolby TrueHD ali Dolby Atmos, a če nimate UHD TV in ne boste gledali tovrstnih vsebin, potem vam to ne bo predstavljalo težav.

Če imata predvajalnik in sprejemnik Blu-ray analogne izhode 5.1 ali 7.1, jih ne pozabite uporabiti za povezavo sistema za domače razvedrilo.

Izlazi za Blu-ray i kućno kino

Povezava za hišno kino

Najpomembnejša stvar, na katero morate biti pozorni, je, kakšen sistem hišnega kina imate, torej ali gre za 5.1, 7.1 ali kakšen drug sistem. Vsi predvajalniki Blu-ray bi morali podpirati sistem za domači kino 5.1, za sisteme z več zvočniki pa boste morali kupiti Blu-ray, ki je združljiv z njimi.

Poleg tega veliko novih predvajalnikov Blu-ray podpira zvočne formate visoke ločljivosti, kot sta Dolby TrueHD ali DTS-HD Master Audio. Medtem ko jih nekateri lahko samo dekodirajo, drugi potrebujejo sprejemnik.

Internetna povezava

Večina današnjih predvajalnikov Blu-ray ima možnost povezave z internetom. Možna je neposredna povezava z usmerjevalnikom s kablom ali uporaba Wi-Fija. In medtem ko boste vrata za internet kabel našli na skoraj vseh novih predvajalnikih, možnost povezave z Wi-Fijem pri nekaterih ni na voljo. Zato se pred nakupom odloči, katera od teh dveh možnosti ti bolj ustreza.

Kabel je varnejša možnost, saj bo povezava manjkrat prekinjena kot pri brezžičnem internetu.

Potrebovali boste možnost povezave z internetom, če želite uporabljati Blu-ray, Netflix ali druge možnosti pretakanja. V tem primeru ne potrebujete pametnega televizorja, dovolj je možnost spletne povezave na Blu-ray.

Pred nakupom obvezno preveri, katere spletne pretočne storitve podpirajo Blu-ray, ki te zanima.

Povečanje velikosti (Upscaling)

Upscaling

Ti. upscaling je zmožnost klasičnega Blu-ray predvajalnika prilagoditi vsebino ločljivosti 1080p UHD televiziji ali prilagoditi ločljivost DVD plošče HD televiziji.

Natančneje, zvišanje ločljivosti omogoča, da se gradivo z nižjo ločljivostjo prikaže v višji ločljivosti, to pomeni, da skuša zvišanje ločljivosti izkoristiti največjo možno moč vašega televizorja, tudi če gre za vsebino z nižjo ločljivostjo.

Na primer, FHD TV ima ločljivost 1920 x 1080, kar pomeni, da prikazuje 2.073.600 slikovnih pik. Standardna plošča DVD prikazuje vsebino v ločljivosti 720 x 567, to je 408.240 slikovnih pik. Višanje ločljivosti omogoča, da teh 408.240 slikovnih pik zapolni mesto polne ločljivosti 1920 x 1080 z uporabo tehnologije, ki podvoji slikovne pike in sliko razširi po celotnem zaslonu.

Kdaj boste potrebovali to možnost? Če imate veliko CD-jev in DVD-jev, ki jih želite predvajati na Blu-ray, bo povečanje prilagodilo njihovo ločljivost, da boste lahko uživali v boljši kakovosti.

Učinek pa ni odvisen le od predvajalnika Blu-ray, ampak tudi od televizorja. Višanje ločljivosti je lahko boljše ali slabše, zato vam priporočamo, da pred nakupom Blu-ray ali televizorja preberete ocene modelov, ki so vam všeč, da ugotovite, kako dobro je njihovo višanje ločljivosti.

Zrcaljenje zaslona

Ta možnost vam omogoča prikaz vsebine iz pametnega telefona ali tabličnega računalnika Android prek predvajalnika Blu-ray na vašem televizorju.

Cena in proizvajalci

Za predvajalnik Blu-ray boste v povprečju odšteli med 100 in 150 evrov, obstajajo pa modeli od 70 do več sto evrov.

Med najbolj priljubljenimi proizvajalci Blu-ray predvajalnikov na Pametno.si so trenutno Samsung, Sony in Panasonic. Za tiste, ki jih zanimajo blagovne znamke srednjega in višjega razreda, so Pioneer, Marantz in Denon odlična izbira.

Povezani izdelki