Ostali članci

Predstavljen Windows 11!

Po 10 letih prihaja k nam nova različica operacijskega sistema Windows. Spodaj ugotovite, kdaj bo na voljo, kdaj brezplačen in kakšne novosti prinaša.

windows 11

Windows 11 prinaša poenostavljen uporabniški vmesnik, novo trgovino s programsko opremo in izboljšano zmogljivost. Na voljo bo konec leta 2021, za obstoječe uporabnike sistema Windows 10 bo brezplačen in ga lahko prenesete kot brezplačno nadgradnjo.

Ena izmed novic je, da sta opravilna vrstica in meni Start osredotočena na dnu zaslona. V meniju bodo prikazani zadnji uporabljeni dokumenti in nanje boste lahko pripeli svoje najljubše programe. Windows in pogovorna okna bodo zdaj imeli zaokrožene okvirje, pripomočki, ki jih je Windows 8 neuspešno poskušal popularizirati, se vračajo.

windows 11

Novost so tako imenovani Snap Layouts. Gre za postavitev oken na zaslonu, ki jo sestavimo sami, ki se samodejno odpre, ko jo pozneje zaženemo prek Snap Layout. Če pogosto delate z več okni, lahko vsakič naročite, da se odprejo točno na pravem mestu, da boste lažje nadaljevali s tistim, kar ste končali.

Windows 11 vas bo razveselil, če delate z več zasloni. Zapomnil si bo velikost vsakega odprtega okna in ga znova aktiviral po ponovni povezavi. Za zaslone na dotik je dodana podpora za nove kretnje in občutne povratne informacije za uporabo pisala.

Microsoft Store je bil prenovljen in bo zdaj podpiral aplikacije za Android. Bistvo je, da si Microsoft prizadeva, da bi bil vmesnik za zagon aplikacije Windows (na primer Office 365) videti enako na različnih platformah.

Ne mislite, da boste Windows 11 lahko uporabljali v svojem 10-letnem računalniku. Windows 11 ima namreč povečan apetit, ko gre za zahteve po strojni opremi, zato boste za zagon potrebovali vsaj 4 GB RAM-a in 64 GB diska, grafično kartico DX12 z gonilnikom WDDM 2.0, UEFI s podporo za varni zagon, TMP 2.0 , internetno povezavo in Microsoftov račun.

Povezani izdelki