Ostali članci

Od 1.3. nove oznake energetske učinkovitosti za gospodinjske aparate

Od 1.3. v EU začnejo veljati novi predpisi o oznakah za energetsko učinkovitost gospodinjskih aparatov. 

Oznake za energetsko učinkovitost ocenjujejo naprave glede na njihovo porabo energije z nalepkami od A do G. A označuje najvišjo in G najnižjo energetsko učinkovitost.

Ker so naprave v zadnjih letih postale energetsko učinkovitejše, je treba spremeniti kategorizacijo. Veliko sodobnih naprav nosi oznake, večje od A, in sicer A +, A ++ in A +++, ker so že prešle okvire, ki jih je lestvica od A do G doslej postavljala glede učinkovitosti.

Zato se bo zdaj uporabljala le lestvica od A do G, brez dodatnih treh razredov A +, A ++ in A +++.

Na zadnji energijski nalepki naj bi večina naprav spadala v kategorijo C ali D, v nekaterih manjših primerih B. Na primer naprava, ki ima trenutno klasifikacijo A +++, bi morala imeti od ponedeljka oceno B ali C. To ne ne pomeni, da so naprave zdaj manj energetsko učinkovite, vendar so se spremenila le merila, po katerih so nalepke pridobljene.

Nova oznaka je uvedena za hladilnike, zamrzovalnike, pralne in pomivalne stroje, kombinirane sušilnike ter televizorje in elektronske zaslone. Na novih oznakah bo na voljo tudi QR koda, ki bo s skeniranjem privedla do dodatnih in podrobnih informacij o izdelku.

Od 1. septembra 2021 se bodo nove oznake pojavile tudi na svetlobnih virih. Vse druge skupine izdelkov bodo najnovejšo energijsko nalepko prejele najkasneje do leta 2030.

Povezani izdelki