Ostali članci

iPhone 15: novice o specifikacijah, ceni in datumu izdaje

Do obletnice petnajste generacije priljubljenega iPhona nas loči le še nekaj mesecev, zato ne preseneča, da je z bližanjem septembra vse več govoric in ugibanj. Spodaj predstavljamo vsa najpomembnejša ugibanja o tem, kaj lahko pričakujemo od novega iPhona 15.

iphone 15

​Predvideva se, da bomo letos dobili kar 4 modele Applovega pametnega telefona - iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max. Govori se tudi, da bodo vsi modeli deležni velike izboljšave v obliki zmogljivejših baterij, in to v povprečju za okoli 18 %. Glede na to, da je iPhone znan po šibki bateriji, ki redkokdaj zdrži cel dan intenzivne uporabe, bo to razveselilo vse, ki ste letos nameravali svoj iPhone nadgraditi.

Pričakuje se tudi končni prehod na USB-C namesto priključka lightning. Apple je dejal, da namerava upoštevati evropska pravila, ki zahtevajo, da imajo vsi novi pametni telefoni vrata USB-C za polnjenje. Večina mobilnih telefonov že uporablja USB-C, Apple je bil doslej glavna izjema. Čeprav bo to pravilo začelo veljati šele od naslednjega leta, se domneva, da bo Apple že začel z novimi vrati.

IPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max bosta dobila nov in izboljšan procesor A17 Bionic, ki temelji na novem 3-nanometrskem proizvodnem procesu TSMC. Zanje je rezervirana tudi velika oblikovna sprememba - okvir bo izdelan iz trpežnega, a lahkega titana.

Veliko se govori tudi o periskopski kameri, pa tudi o nadgradnjah obstoječih kamer in dejstvu, da bi iPhone 15 in 15 Plus lahko dobila funkcijo Dynamic Island namesto zareze, ki je bila na voljo pri 14 Pro in 14 Pro Max od lani.

Če se namerava Apple tudi letos držati tradicije, bo novi iPhone 15 luč sveta ugledal sredi septembra, končni datum pa bomo izvedeli deset dni pred uradno predstavitvijo.

Kar zadeva ceno, za zdaj ni konkretnih informacij, na katere bi se lahko zanesli. Predvideva se, da bodo modeli iPhone 15 približno sto dolarjev dražji od štirinajste generacije, enako pa so govorili tudi za iPhone 14, a na koncu ni bilo tako.

Pozorno bomo spremljali, kaj se dogaja v svetu špekulacij o tem, kakšne specifikacije in cena bo prišla z novim iPhoneom 15, in posodobili besedilo z najnovejšimi informacijami.

Povezani izdelki