Ostali članci

Zakaj avto pozimi porabi več goriva + nasveti za varčevanje

Če se vam zdi, da z nižanjem temperatur vaš avto porabi več goriva, imate prav. In tukaj je razlog.

Auto zimi troši više

Avto pozimi porabi več in s tem se je pač treba sprijazniti.

Nič, kar naredite, tega ne bo spremenilo. Do čarobnih prihrankov ni 5 korakov. Vendar pa lahko naredite majhne korake, da bo razlika v porabi čim manjša, varnost vožnje pa večja.

Zakaj je pozimi poraba večja?

V zimskih mesecih motor deluje močneje. Zaradi nizkih temperatur so tekočine, kot sta motorno olje in olje za menjalnik, bolj viskozne kot običajno in poveča se trenje.

Nizke temperature motijo ​​akumulator in alternator, ki za polnjenje akumulatorja potrebuje več energije.

Nizke temperature tudi zmanjšajo tlak v pnevmatikah. Poleg tega, da se takšne gume hitreje obrabijo, zagotavljajo tudi večji upor med vožnjo. Zaradi tega mora motor delati več in s tem porabi več goriva.

Hladen zrak je gostejši, kar zmanjšuje aerodinamičnost vozila. Če imate na vozilu še prtljažnik, ki ga ne uporabljate, se poraba goriva poveča.

Kaj (ne) storiti?

Auto u zimskim uvjetima

V prostem teku, dokler se avto ne ogreje

Ena od navad, ki jo imamo vsi, je, da pustimo avto 5-10 minut v prostem teku, da se motor ogreje. Vendar to ni najboljša praksa. Morda bo ogrevanje v tem času segrelo notranjost avtomobila, vendar ogrevanje notranjosti in temperatura motorja nista isto.

Seveda ne želite sedeti v hladnem avtomobilu. Med tem, ko strgate led s stekla, ga lahko prižgete in vključite ogrevanje. A 10 minut v leru res ni treba, sploh ker boš z vožnjo ogrel motor.

Poleg tega, da se bo motor avtomobila med vožnjo hitreje ogrel, bo porabil tudi manj goriva kot v mirovanju.

Zmanjšati ogrevanje?

Nasveti, ki predlagajo minimalno ogrevanje, so milo rečeno nesmiselni. Z ogrevanjem ne boste porabili goriva.

Seveda ne boste sedeli v perjani jakni in vrteli gretja na polno, a tudi nima smisla toliko zmrzovati, da med vožnjo ne bi čutili volana. Če pozimi uporabljate ogrevanje v hiši, je logično, da boste ogrevali tudi avto.

Poleg tega bo ogrevanje v avtu prej stopilo morebitni led na steklu in preprečilo rošenje stekel.

Tlak v pnevmatikah

Če vaše pnevmatike izgubijo tlak, jih nikoli ne napolnite več, kot je potrebno. Tako se bo manj oprijemala cestišča, v zimskih razmerah pa je to lahko še posebej nevarno.

Držite se številk, ki jih priporoča proizvajalec pnevmatik, ki jih uporabljate, in stanje preverite vsaj enkrat mesečno.

Združite več voženj v eno

Seveda se pri krajši vožnji vedno porabi več goriva kot pri daljši. A to je še posebej opazno pozimi, saj hladen motor porabi več goriva, dokler se ne ogreje.

Če se pogosto vozite po krajših le nekajkilometrskih odsekih, če je le možno, združite vse v eno potovanje. Če že morate k zdravniku, izkoristite priložnost in se takoj odpravite v lekarno, v trgovino in natočite gorivo. Vaš avto in denarnica vam bosta hvaležna.

Smer garaže

Na žalost nimamo vsi tega razkošja. Če pa ste eden izmed srečnežev z brezplačno garažo, izkoristite to ugodnost. Pozabite na odstranjevanje snega in strganje stekla. Usedeš se in greš – in to je to.

Možna alternativa je uporaba ponjave za avto, da vam ne bo treba vsako jutro pol ure čistiti snega in ledu.

 

Nadaljujte z branjem: