Ostali članci

Z le nekaj nasvetov enostavno in učinkovito vzdržujte kuhinjsko napo

Razlogov za izbruh požara v hiši je veliko, med pogostejšimi pa je neustrezno vzdrževana kuhinjska napa. Zaradi maščobe, ki se med uporabo nabere na napi, lahko ta naprava postane zelo nevarna. Zato je pravilno in redno čiščenje in vzdrževanje nape nujno za varno kuhinjo.

Kuhinjska napa

Čiščenje filtra in zunanjega dela nape

Način čiščenja nape je odvisen od vrste nape, ki jo imate.

Napa z odvodom zraka sesa zrak skozi filter, ki zadržuje maščobo iz pare, ki nastaja med kuhanjem. Napa s kroženjem zraka uporablja ventilator, ki posrka paro, jo premeša z oglenim filtrom in nato prečiščeno vrne v prostor.

Filter je treba zamenjati večkrat na leto: vsake tri mesece, če uporabljate napo z ogljenim filtrom, torej vsaka dva meseca s papirnatim filtrom. Vendar večina nap uporablja kovinski filter, ki ga je treba vzdrževati z rednim pranjem vsaka dva meseca, bodisi ročno ali v pomivalnem stroju pri nizkih temperaturah in s kratkim ciklom pomivanja.

Pri ročnem pranju mora filter stati v topli vodi vsaj deset minut, nato pa ga temeljito splakniti in posušiti. Pri neredno vzdrževanih filtrih je včasih treba postopek večkrat ponoviti, da vsa maščoba popolnoma izgine. Sušenje je še posebej pomembno, ker mokrega filtra ne smete postaviti v napo.

Zunanjost nape očistite z vlažno gobo z malo nevtralnega čistila v tekoči obliki, nato jo operite z vlažno krpo in na koncu osušite s suho krpo. Če imate napo iz nerjavečega jekla, je priporočljivo, da jo nanesete s loščilom. Uporaba alkohola in abrazivnih sredstev je absolutno prepovedana, pred kakršnim koli pranjem pa obvezno izključite napo.

Priporočila proizvajalca

Pomembno je omeniti, da so večini nap ob nakupu priložena navodila za uporabo, vključno z navodili za pravilno vzdrževanje in čiščenje. Vsekakor bodite pozorni na priporočila proizvajalca vaše nape, saj se lahko od proizvajalca do proizvajalca nekoliko razlikujejo.

Povezani izdelki