Ostali članci

Tukaj je tisto, kar morate vedeti, da izberete najboljša sončna očala

Poleg tega, da pomagajo bolje videti in preprečujejo, da bi sonce poškodovalo vaše oči, so sončna očala tudi izviren modni dodatek. Ne veste, kakšna sončna očala izbrati glede na obliko obraza, aktivnosti ali barvo? Izvedite spodaj!

Sunčane naočale

Izvor: Freepik

​Vrste sončnih očal

Klasična sončna očala so tista, ki jih nosimo vsak dan med vožnjo, sprehodom po mestu ali sončenjem na plaži. Niso namenjena zahtevnejšim aktivnostim, a vseeno učinkovito preprečujejo, da bi nas sonce motilo pri vsakodnevnih opravilih.

Športna sončna očala so namenjena, predvsem, aktivnostim kot so tek, pohodništvo in kolesarjenje. Običajno so narejens iz lahkih, a trpežnih materialov in se zaradi posebne oblike popolnoma prilegajo obrazu. Na nekaterih športnih sončnih očalih je možno zamenjati leče, tako da se očala lahko uporabljajo v različnih pogojih.

In končno, smučarska očala so namenjena predvsem smučarjem, pa tudi vsem, ki se ukvarjajo z zimskimi športi. Zasnovani so tako, da ščitijo pred intenzivno svetlobo na velikih nadmorskih višinah, ki se pogosto odbija od snega.

So dražja sončna očala boljša?

Dražje ne pomeni nujno boljše kakovosti. Pri dragih sončnih očalih včasih plačate samo znamko. Vendar poceni sončna očala iz običajnih trgovin zagotovo ne bodo zaščitila vaših oči, kot bi morala.

Sončna očala, ki nimajo UV zaščite, bodo še bolj poškodovala vaše oči, kot če jih sploh ne nosite. Sončna očala namreč zmanjšajo jakost svetlobe, zaradi česar se očesna zenica razširi. Če jih nič ne ustavi, bo tako oko prejelo še več UV žarkov.

Še posebej nevarna so otroška očala brez UV zaščite, saj s tem ogrožate otrokov vid in povečujete možnost trajnih poškodb.

Kakšna naj bodo sončna očala?

Kupite tista sončna očala, ki zagotavljajo 99% ali 100% zaščito pred UVA in UVB žarki ali imajo oznako UV400.

UV400 pomeni, da sončna očala ščitijo pred žarki svetlobe z valovno dolžino do 400 nanometrov. To pomeni, da je zaščita maksimalna, saj zaustavijo vse UVA in UVB žarke. Čeprav večina sončnih očal, tudi cenejših, nekoliko ščiti pred UV žarki, bodo najbolj učinkovita tista z absolutno zaščito.

Poleg UV zaščite so sončna očala lahko polarizirana. To pomeni, da zaradi posebnega filma zmanjšajo intenzivno svetlobo, ki se odbija od na primer ceste ali vode. Po drugi strani pa je s takšnimi očali vidljivost LCD zaslona zmanjšana.

Polarizirana očala so odlična za ležanje na plaži in gledanje v morje, če pa radi hkrati tipkate po pametnem telefonu, se odločite za standardna sončna očala. Alternativa so sončna očala z efektom ogledala, ki odbijajo močne svetlobne žarke in tako zmanjšajo količino žarkov, ki dosežejo vaše oči. Najbolj znana takšna očala so t.i "police" ali aviator očala.

Obstajajo tudi fotoobčutljiva očala. To so stekla, ki se ob močni dnevni svetlobi samodejno potemnijo. Če običajno nosite korekcijska očala, ne želite nositi leč in vam je nepraktično imeti posebna dioptrijska sončna očala, so fotoobčutljiva očala odlična alternativa.

Fotoosjetljive naočale
Fotoosjetljive naočale

Barva očal nima nobene zveze z UVA zaščito. Siva sončna očala vas ne bodo zaščitila nič bolje kot roza, če nimajo ustrezne UVA in UVB zaščite.

Temne barve, kot so siva, rjava in zelena, so najboljše za vsakodnevne dejavnosti in dejavnosti na prostem. Cilj temnejših odtenkov sončnih očal je zmanjšati obremenitev oči pri srednji do močni svetlobi. Siva in zelena stekla ne bodo popačila doživljanja barv, medtem ko ga bodo rjava stekla nekoliko prizadela.

Svetle barve, kot so rumena, oranžna in roza, so priporočljive za srednje do slabo osvetljena okolja. Prikazujejo odličen barvni kontrast in omogočajo, da je okolje, v katerem ste, videti svetlejše.

Pri nekaterih sončnih očalih se intenzivnost barve spremeni od močne na vrhu stekla do šibkejše na dnu. Takšna sončna očala so odlična za vožnjo z avtomobilom, saj močnejša intenziteta na vrhu stekla zmanjša intenzivnost sončnega sevanja od zgoraj, šibkejša barva na dnu pa zagotavlja vidljivost za varno vožnjo.

Sončna očala za vašo obliko obraza

sunčane naočale na plaži

Izvor: Freepik 

Večina sončnih očal pristaja ljudem z ovalnim obrazom. Če imate ovalen obraz, pazite, da oblika očal ne bo prevelika ali premajhna za vaš obraz.

Ljudje s srčastim obrazom imajo poudarjene ličnice in ozko brado. Takšen obraz izgleda odlično z retro in mačjimi očali.

Okrogel obraz je najširši pri ličnicah, proti čelu in bradi pa se oži. Na takšnem obrazu se bodo odlično podala zelo velika sončna očala, prav tako kvadratna in mačjasta očala.

K kvadratnemu obrazu pristajajo letalska in okrogla očala.

OGLEJTE SI PONUDBO SONČNIH OČAL

In to je to! Ne bi smeli več imeti težav z izbiro kvalitetnih korekcijskih očal, ki vas bodo dobro ščitila in se vam dobro prilegala.

Povezani izdelki