Ostali članci

Tek pozimi - 5 stvari, ki jih morate vedeti

Prihod hladnega vremena in nizkih temperatur še ne pomeni konca vaših aktivnosti na prostem. Tek pozimi ni niti najmanjši problem, če upoštevate le nekaj osnovnih pravil.

Trčanje zimi

1. Oblecite se v plasteh

Najpomembneje je, da se oblečete glede na zunanjo temperaturo. Vendar ne pretiravajte. Preveč oblačil bo pomenilo tudi hitrejše potenje, težave pri teku in tekaške težave.

Nenapisano pravilo je, da se za tek oblečemo, kot da bi bilo zunaj deset stopinj topleje. Ko boste šli ven, vas bo moralo malo zebsti. Če vam je že ko greste ven udobno in toplo, imate na sebi preveč plasti.

Prvi sloje je takimenovani osnovni sloj. Spodnje perilo je tisto, ki se prilega neposredno vaši koži in je glavna zaščita pred mrazom. V tem primeru se vsekakor izogibajte bombažu in bombažnim majicam, saj ne zadržujejo toplote in ne odvajajo vlage od telesa, temveč jo zadržujejo.

Ne pozabite, bombaž je preteklost! Še posebej v hladnejših dneh.

Baselayer obleka mora vsebovati določen odstotek materialov, ki odvajajo vlago od telesa, kot sta polipropilen ali volna. Danes boste tovrstna oblačila našli skoraj v vsaki športni trgovini.

Na vrhu osnovnega sloja (kratki ali dolgi rokavi) pride še en del opreme, ki bo večinoma odvisen od temperature. Največkrat so to majice ali zgornji deli trenirk iz flisa. Če je zunaj deževno ali vetrovno, kot zadnjo plast obvezno vzemite šuškavec, ki bo preprečil sunke dežja ali vetra.

Najvažnija oprema za trčanje zimi

Noge tekačev običajno prekrijejo pajkice, če pa imate vseeno raje trenirke, so pajkice lahko rešitev kot podloga ko so zelo nizke temperature.

2. Tekaški copati

Tekaški čevlji za zimo naj bodo drugačni od poletnih. To je še posebej pomembno pri teku v mokrih razmerah, ki so v jesenskih in zimskih dneh bolj pravilo kot izjema.

Zimski tekaški copati se od poletnih razlikujejo po materialu, iz katerega so izdelani, največkrat pa gre za nepremočljive ali vodoodporne materiale. Če na tekaških copatih vidite oznako waterproof, climashield, gore-tex ali aquamax, ste lahko prepričani, da bodo pripravljeni na tek v vseh pogojih.

K zgodbi lahko dodamo tudi nogavice, opremo, ki ji marsikdo ne posveča pozornosti in lahko bistveno vpliva na tek. Spet poudarjam, prvo pravilo je, da se izogibate bombažnim in cenejšim nogavicam, saj vas bodo noge hitreje zeble, mraz v stopalih pa se odraža v občutku mraza v celem telesu.

Priporočamo, da izberete kvalitetnejše tekaške nogavice, ki imajo v svoji sestavi volno.

3. Zaščitite glavo in dlani

Druga stvar, brez katere o teku pozimi ne morete niti pomisliti, je zaščita za glavo in roke. Zimska kapa oziroma naglavni trak in rokavice so sestavni del obvezne zimske tekaške opreme.

Največ toplote med zimskim tekom izgubimo skozi glavo in dlani. Če je temperatura nekoliko višja, si lahko glavo zaščitite le z naglavnim trakom, v najhladnejših zimskih dneh pa bi vas pred podhladitvijo lahko rešila kapa in rokavice.

Zimska kapa i rukavice za trčanje

Danes postajajo vse bolj priljubljene maske, ki pokrivajo skoraj ves obraz, razen oči in ust. Ljudsko jih imenujemo balaclave, najlažje pa jih primerjate s tatovimi maskami, ki jih vidite v filmih.

4. Ogrejte se

Tudi v poletnih mesecih se ni priporočljivo odpraviti na tek brez predhodnega ogrevanja in rahlega raztezanja, v zimskih mesecih pa je to prej obveza kot priporočilo.

Glede na to, da je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo velika, morate povišati temperaturo svojega telesa, da se bo lažje prilagodilo zunanjim razmeram. Po telesu bo začela krožiti kri in mišice bodo pripravljene na prihajajoče napore.

Ogrevanje doma lahko opravite v nekaj minutah. Naredite nekaj počepov, poskokov in zamahov z nogami, ki bodo vaše telo hitro pripravili na trening. Ko začutite, da ste se ogreli, lahko greste ven.

5. Hitro preoblačenje po teku

Vsi zgornji nasveti veljajo za trenutke pred tekom. Vendar pa je enako pomembno, kaj počnete po teku.

V trenutku, ko prenehate teči v zimskih razmerah, se vaše telo začne hitro hladiti. Zato je pomembno, da takoj preoblečemo mokra in preznojena oblačila ter se hitro ogrejemo. Pa naj gre za vročo prho, topel napitek ali le nova, suha in topla oblačila.

Na ta način boste preprečili podhladitev in telesu olajšali prehod na nove temperaturne razmere.

Trčanje u zimskim uvjetima

Izvor: Maria Eklind 

Tek v mrzlih zimskih dneh ni prav nič strašen. Nasprotno, številne raziskave kažejo, da se človek po teku počuti srečnejše in bolje, kar je še posebej pomembno v 'depresivnih' zimskih dneh, ko nas mrak ujame že v popoldanskih urah.

Vse kar je potrebno je obleči se v, za vreme, primerno obleko in obutev ter se motivirati za tek.

Na koncu ponujamo več povezav s hitrim dostopom do trgovin za primerjavo cen v kategoriji športnih oblačil. Poiščite najcenejšo ponudbo zase:

Povezani izdelki