Ostali članci

Se splača investirati v celoletne pnevmatike?

Praktičnost uporabe, pa tudi milejše zimske razmere na cestah so privedle do povečane priljubljenosti celoletnih pnevmatik. Zasnovane so tako, da zagotavljajo udobno in tiho vožnjo, so dolgotrajne in, kar je najpomembnejše, obljubljajo solidno delovanje skozi celo leto.

cjelogodišnje gume

Izvor: Freepik

Zato nadaljujte z branjem in ugotovite, kaj točno so celoletne gume, kako se obnašajo na cesti in komu bodo najbolj ustrezale.

Celoletne pnevmatike - prednosti in slabosti

Celoletne pnevmatike so namenjene vožnji v različnih pogojih – od nizkih temperatur in zasneženih pločnikov do suhih cest v poletni vročini. Celoletne gume boste dobili ob nakupu novega avtomobila prav zaradi njihove vsestranske uporabnosti.

Ta vrsta pnevmatik tudi manj vpliva na porabo goriva kot na primer zimske gume, poleg tega pa povzroča manj hrupa.

Voznikom je najbolj všeč praktičnost celoletnih pnevmatik. Namesto da bi investirali v štiri letne in štiri zimske gume s pripadajočimi platišči ter dvakrat letno hodili h vulkanizerju menjat gume na vozilu, na vozilo enkrat namestijo celoletne gume in jih menjajo vsakih nekaj let. S tem prihranijo čas, predvsem pa denar, sploh če imajo več kot en avto.

Vendar je treba upoštevati, da se celoletna pnevmatika najbolje obnese v zmernih pogojih. Pri ekstremno nizkih temperaturah se zmanjša prožnost celoletnih gum in s tem njihov oprijem na cestišče, pri ekstremno visokih temperaturah pa imajo letne pnevmatike krajšo zavorno pot kot celoletne.

Komu se najbolj splača kupiti celoletne pnevmatike?

Največ koristi od namestitve celoletnih pnevmatik na svoje vozilo bodo imeli vozniki manjših avtomobilov, ki imajo malo letnih kilometrov, večina vožnje pa je mestna. Poleg tega bodo najbolj ustrezale voznikom, ki vozijo v zmernem podnebju.

Še zadnja misel

Za varno in udobno vožnjo po naši deželi bodo večini voznikov ustrezale celoletne avtomobilske gume.

Seveda niso vse celoletne pnevmatike enake. Na primer, nekateri modeli imajo izboljšan oprijem v mokrih razmerah, drugi pa se bolje obnašajo v snegu. Zato, preden se odločite, katero celoletno pnevmatiko boste kupili, preverite ocene modela, ki vam je všeč.

Povezani izdelki