Ostali članci

Prednosti in slabosti ventilatorjev v primerjavi s klimatsko napravo

Zunaj je vroče a klimatska naprava je predraga? Brez skrbi. Ventilatorji so odlična alternativa klimatskim napravam.

Stolni ventilator: alternativa klima uređajima

Kakšne so prednosti ventilatorja?

Bodimo iskreni. Ventilator ne bo nikoli tako dobro ohladil prostora kot klimatska naprava

Razlog za to je različno delovanje klimatske naprave in ventilatorja. Klimatska naprava odvzema topel zrak iz prostora in ga spreminja v mrzlega, ventilator pa le omogoča boljše kroženje zraka v prostoru.

Kljub temu boste imeli vtis, da je temperatura v prostoru nekaj stopinj nižja. Ker razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo v prostoru ne sme biti večja od 9°C, vam bo ventilator zagotovil idealno razliko.

Ventilator ima v primerjavi s klimatskimi napravami več prednosti:

  • enostavna namestitev
  • nizka poraba
  • enostavno vzdržavanje
  • prenosljivost
  • dostopna cena

Če imate klimatsko napravo, veste, da ni dovolj, da greste v prvo trgovino in izberete napravo. Nato mora klimatsko napravo namestiti strokovnjak, kar bo povzročilo dodatne stroške.

Sestavljanje ventilatorja je zelo preprosto in običajno zadostuje navaden izvijač in nekaj minut časa. Ventilator sestavite, vtaknete v prvo vtičnico in hlajenje se lahko začne.

Ena največjih prednosti ventilatorjev v primerjavi s klimatsko napravo je nizka poraba. Tudi če ga uporabljate večji del dneva, se bo mesečna poraba električne energije povečala za kakšno kuno, če že toliko. Seveda je poraba odvisna od velikosti in moči ventilatorja.

Bistvo je naslednje: tudi pri največjem ventilatorju bo poraba manjša kot pri najšibkejši klimi.

Ventilator

Izvor: Vincent Lee/Flickr

Klimatsko napravo morate redno vzdrževati. Če se izogibate rednemu čiščenju, ima to lahko negativne posledice za vaše zdravje. Tudi redno vzdrževanje klimatske naprave naj opravi strokovnjak – spet dodatni stroški.

Za čiščenje ventilatorja vam ni treba biti strokovnjak. Odstranite zaščitno pregrado, obrišite prah s propelerja in ventilator je pripravljen za uporabo.

Ker lahko na ventilatorju jasno vidite nečistoče, ki jih je enostavno odstraniti, je ventilator na splošno bolj zdrav za uporabo kot klimatska naprava.

Ventilator je enostavno prenosljiv. Poleg tega, da ga lahko premikate iz enega prostora v drugega, ga lahko enostavno razstavite in odnesete na drugo lokacijo. Mogoče v hišku ob morju. Čeprav obstajajo prenosne klimatske naprave, je z njimi vseeno nekoliko težje upravljati kot z ventilatorji. Klasične klimatske naprave ostanejo tam, kjer jih namestite.

Za klimatsko napravo boste potrebovali nekoliko globlji žep. Le nekaj deset evrov za ventilator. Manjše namizne ventilatorje najdete že za manj kot 20 evrov.

Kot smo že omenili, boste morali plačati klimatsko napravo in njeno namestitev ter redno čiščenje. Dodatnih stroškov za ventilatorje ni.

Ventilator

Izvor: Toshiyuki Imai/Flickr

Kako se dodatno rashladiti?

Ventilator se vam zdi dobra alternativa klimatski napravi, vendar niste prepričani, ali bi vas dovolj dobro ohladil? Tudi na to smo mislili.

Prostore, v katerih bivate, lahko dodatno ohladite na več načinov.

Ne dovolite, da bi sončna svetloba prišla v prostor. To lahko storite tako, da na okna zagrnete debele temne zavese ali namestite žaluzije. Preprečile bodo sončno svetlobo in ko boste zvečer prišli iz službe, vas bo pričakal prostor s prijetno temperaturo.

Poleg tega lahko pred ventilator postavite led. Ko ventilator piha v led, prostor se še bolj ohladi.

Če vas nismo uspeli prepričati in bi vseeno raje kupili klimatsko napravo, smo za vas pripravili odličen vodnik za nakup klimatskih naprav, ki vam bo olajšal izbiro najboljše klimatske naprave. Raziskali smo tudi prednosti in slabosti prenosne klimatske naprave.

In končno, razmislite o namestitvi stropnih ventilatorjev.