Ostali članci

Pametna ura ali fitnes zapestnica – kaj dejansko potrebuješ?

Se sprašujete, kakšna je razlika med pametnimi urami in fitnes zapestnicami? Zelo pomembno je, da to razumete pred nakupom, da ne boste plačali za nekaj, kar ne potrebujete.

Pametni sat ili fitness narukvica - što ti zapravo treba

Obe vrsti nosljivih tehnologij nam lahko pomagata, da smo povezani s pametnim telefonom, spremljamo svoje dnevne aktivnosti in merimo svoje cilje glede telesne pripravljenosti. Spodaj preberite razliko med pametno uro in fitnes zapestnico ter katere so njune najpomembnejše funkcionalnosti.

Pametna ura ali fitnes zapestnica – katero kupiti?

Ne glede na to, ali razmišljate o tem, ali kupiti pametno uro ali fitnes zapestnico, je pomembno razumeti razliko med tema dvema pripomočkoma. Ta razlika bo določila, kako zadovoljni boste s svojo napravo, kako dobro vam bo služila, pa tudi, ali boste denar zapravljali za brez veze.

V veliki večini primerov je fokus fitnes zapestnice na spremljanju zdravja in športnih aktivnosti, medtem ko so pametne ure podaljšek pametnih telefonov.

Želite napravo, ki bo merila samo vašo telesno aktivnost? Ali pa še vedno želite napravo, ki vam bo omogočala, da ostanete povezani s pametnim telefonom in obvestili? Iščete poceni napravo iz radovednosti ali res iščete vrhunski dodatek svojemu življenju?

Fitnes zapestnice

 Fitnes zapestnice so narejene predvsem z eno mislijo: kako lahko izboljšamo svoje zdravje.       

Osnovni modeli fitnes zapestnic vam bodo dali vpogled v vaše dnevne aktivnosti in spremljali vaše korake, porabo kalorij in čas, porabljen za spanje. Naprednejše različice podpirajo sledenje specifičnim športom, kot so tek, kolesarjenje, plavanje, kardio trening itd.

Fitnes zapestnice  imajo dve glavni prednosti pred pametnimi urami, to sta cena in življenjska doba baterije.

Najcenejše fitnes zapestnice najdete že za manj kod 30 evrov. Od njih ne pričakujte čudežev, a uporabnikom, ki želijo vedeti koliko je ura in koliko korakov na dan so naredili, bo takšna naprava več kot zadovoljiva.

Če še vedno želite fitnes zapestnico z več funkcionalnosti in boljšo izdelavo, boste morali odšteti okoli 100 evrov. Takšne fitnes zapestnice vam bodo omogočile podroben vpogled v vaše telesne aktivnosti. Povezava z GPS-om bo dala natančnejše rezultate glede na prevoženo razdaljo, takoj pa boste dobili vpogled v porabo kalorij.

Fitness narukvica fitbit charge 2

Najboljše (in najdražje) fitnes zapestnice imajo možnost prejemanja obvestil, branja sporočil in drugih funkcij, zaradi katerih so videti kot pametna ura.

Poleg cene, ki bo verjetno ključna pri izbiri fitnes zapestnice ali pametne ure, je še ena velika prednost fitnes zapestnice - daljša življenjska doba baterije. Fitnes zapestnice z enim polnjenjem običajno zdržijo en teden, medtem ko baterija na pametni uri zdrži enako kot na pametnem telefonu – največ dva dni.

 

Pametne ure

Glavna funkcija pametnih ur je omogočiti, da ste na spletu od 0 do 24. Vedno boste v realnem času vedeli, kdaj prejmete e-pošto, sporočilo na družbenih omrežjih ali kakšno drugo pomembno obvestilo, nekatere pametne ure (predvsem tiste z eSIM) pa vam bodo omogočile, da pametni telefon pustite doma. Nekatere pametne ure boste lahko uporabljali tudi za branje celih sporočil in celo za odgovarjanje na klice in sporočila s pisanjem ali narekovanjem. Tudi večina pametnih ur sledi vsaj osnovam fitnesa in športnih aktivnosti.

Tukaj je posebna kategorija in to so športne pametne ure. Združujejo napredno funkcionalnost fitnes zapestnice z obsežnim številom funkcij pametne ure. Poleg opravljenih korakov in porabljenih kalorij spremljajo srčni utrip, krvni tlak, koliko in kako spimo, zagotavljajo pa tudi podrobne meritve za več različnih športov in nasvete, kako živeti bolj zdravo. Skupaj z naprednimi funkcionalnostmi prihaja tudi visoka cena, zato je ta vrsta pametne ure najboljša izbira le za resnejše športnike in fitnes navdušence.

To pomeni, da če nameravate svojo pametno uro uporabljati kot fitnes zapestnico, boste za takšno napravo pripravljeni odšteti nekaj sto evrov.

Pametni sat Apple Watch 3

Pametna ura ali fitnes zapestnica - kaj izbrati?

Če šele vstopate v svet nosljive tehnologije, niste prepričani, ali je to sploh za vas, in zato ne želite zapraviti veliko, izberite cenejšo fitnes zapestnico. Če potrebujete več funkcionalnosti, jo lahko vedno enostavno nadgradite.

Če iščete napravo, ki vam bo omogočila kvaliteten vpogled v telesne in športne aktivnosti, potem je fitnes zapestnica zagotovo vaša izbira. Najbolje je izbrati model, ki lahko spremlja vašo stopnjo telesne aktivnosti.

Izberite pametno uro, če želite biti na spletu ves dan in imeti ves čas dostop do svojih spletnih kanalov, kot so e-pošta ali družbeni mediji. Če vam je všeč ideja o miniaturnem pametnem telefonu na zapestju ali želite najbolj podrobno statistiko o tem, kako se vaše telo obnaša pri določenem športu, je to naprava za vas.

Pametne ure vam bomo priporočili, če vas ne moti poraba večje količine denarja. V tem primeru vas bodo najboljši modeli navdušili s svojim videzom, funkcijami in uporabnostjo.

Upamo, da so vam ti hitri nasveti pomagali pri odločitvi, katera naprava je prava za vas. Če ste se odločili in greste po nakupih, si vsekakor preberite naše druge članke na to temo ali pa preprosto poglejte ponudbo: