Ostali članci

Kako izbrati najboljše superge za telovadnico in fitnes

Ste iz omare potegnili svoje stare superge in ste pripravljeni na fitnes? Ne tako hitro. Potrebujete prave čevlje glede na to, ali želite dvigovati uteži, teči na napravi, izvajati krožne vadbe - ali vse skupaj.

Tenisice za teretanu i fitness

Različne vrste aktivnosti zahtevajo različne športne copate, saj se stopalo pri različnih športih različno giblje, zato stopala potrebujejo različno oporo. Na primer, pohodni copati potrebujejo trdnejše čevlje, medtem ko morajo biti tekaški copati bolj prilagodljivi.

Niso vse superge enake

Pred nakupom copat za trening morate vedeti, kako boste v njih preživeli čas.

Boste večino časa preživeli na tekalni stezi, boste dvigovali uteži ali se boste udeležili katerega od fitnes tečajev? Ni pomembno, ali je ena od teh dejavnosti primarna ali pa boste delali vsega po malo.

Če v telovadnici večino časa preživite na tekalni stezi, potem potrebujete tekaške copate.

Med tekom gre noga izključno v eno smer - naprej. Gre za ponavljajoče se gibe od prstov na nogah do pete, med katerimi se poskakuje celotno telo. Zato je poudarek na dobrem blaženju, ki bo ublažilo del sunka med tekom in zaščitilo vaša stopala in kolena.

Noga v tekaških copatih naj ima nekoliko več prostega prostora kot v drugih vrstah copat. Ker se noga med tekom premika, bo dodaten prostor preprečil, da bi s prsti udarili ob sprednjo steno čevlja in ostali z žulji in ožuljenimi prsti.

Če začnete dvigovati uteži, potrebujete ravne in stabilne superge.

Dvigovanje težkih bremen zahteva maksimalno stabilnost nog. Za razliko od tekaških copat, za katere je značilno visoko blaženje zahvaljujoč visokokakovostnim blazinam, so copati za dvigovanje uteži ravni za boljši stik s podlago, na kateri stojite.

Nekateri celo uporabljajo dobre starke za dvigovanje uteži. Tisti pustolovskega duha to počnejo v nogavicah ali celo bosi.

Priporočamo, da se držite superg. Izogibajte se tistim z veliko blaženja, saj boste težko ohranili stabilnost.

Vsestranske superge za popolno vadbo

Če želite obutev, ki vam bo v oporo pri različnih aktivnostih, potrebujete superge za cross-training.

Superge za cross training so prilagojene različnim aktivnostim. Če vam je namesto telovadnice ljubša skupinska vadba, ki vključuje goro gibov različnih intenzivnosti in oblik, so to superge, ki jih potrebujete.

Če se ukvarjate z različnimi športi in aktivnostmi izven telovadnice, so te superge še vedno idealna izbira.

Podplati superg za cross trening zagotavljajo stabilnost pri premikanju vstran, za razliko od teka, kjer gre noga izključno naprej in je opora s strani manj pomembna. Tudi podplati teh superg so dovolj močni in vzdržljivi, da ohranjajo stabilnost, hkrati pa so dovolj mehki za udobje in blaženje udarcev.

Tenisice

Med nakupovanjem

Kako vedeti, kateri vrsti pripada določen model superg?

V specializiranih trgovinah s športno opremo je obutev praviloma razdeljena glede na šport, za katerega je namenjena. Manevriranje po kategorijah je še lažje, če superge kupite preko spleta.

Ob nakupu obvezno imejte s seboj nogavice. Idealen čas za preizkus je pozno popoldne, saj čez dan zaradi različnih aktivnosti noga oteče, kar je bližje razmeram, v katerih bo med treningom.

Upamo, da ni treba poudarjati, da je videz najmanj pomemben. Kar zadeva proračun, lahko najdete kakovostne teniške copate od 40 do 150 evrov. Preprosto nima smisla plačati za kaj več.

Nakup superg je odvisen tudi od oblike vaših stopal.

Če se ukvarjate z različnimi dejavnostmi, ni smiselno, da za vsako posebej kupite superge. Kupite superge za dejavnost, ki jo najpogosteje opravljate. Razen če imate dovolj velik proračun - v tem primeru “go crazy”.

Povezani izdelki