pametno.si

Antigen in PCR testi - kaj so, kje jih opraviti in po kakšni ceni

Za ugotavljanje bolezni COVID-19 z merjenjem prisotnosti virusa SARS-CoV-2 se uporabljajo testi za antigen in PCR.

Izvor: Freepik 

Antigenski test

Gre za tako imenovano "hitri test", med katerim se odvzame bris sluznice, nato pa analiza razkrije morebitno prisotnost nukleokapsidnega virusa SARS-CoV-2 v dihalnih poteh. Rezultati so pripravljeni v samo eni uri.

Test antigena je najučinkovitejši pri ljudeh, ki že kažejo simptome, najbolj natančen pa je, če ga opravimo 3–10 dni po okužbi z virusom. Preizkusi antigena odkrijejo le 30% asimptomatskih bolnikov, a zato približno 80% simptomatičnih. V primeru negativnega testa in prisotnih simptomov je treba izvesti PCR test, da lahko COVID-19 z gotovostjo izključimo.

PCR test

Test PCR je zlati standard za diagnosticiranje bolezni COVID-19 in trenutno velja za najbolj natančen način ugotavljanja, ali je oseba okužena z virusom SARS-CoV-2, ker kaže na prisotnost genskega materiala virusa v telo. So bolj občutljivi kot antigeni testi, zato dajejo natančne rezultate pri asimptomatskih ljudeh, ker lahko prepoznajo zelo majhne količine virusa.

Bris se odvzame podobno kot antigenski testi, rezultati pa so na voljo v naslednjih 36 urah.

Kje narediti test in cena

Za testiranje antigena in PCR je v veliki večini primerov treba predhodno dogovoriti sestanek.

Test PCR v Sloveniji je trenutno mogoče opraviti v zdravstvenih domovih in zavodih za javno zdravje. Storitve PCR testiranja so na voljo tudi v nekaterih zasebnih klinikah in laboratorijih.

Cene za PCR test se gibajajo od 60 do 120 evrov. Testiranje v Sloveniji.