Ostali članci

7 hitrih nasvetov za shranjevanje avtomobilskih gum

Vsako leto date letne pnevmatike dol in nataknete zimske? Ne veste, kako in kam pospraviti tiste, ki ste jih sneli z avtomobila? Glede na to, ali shranjujete pnevmatike s platišči ali brez, vam bo teh 7 hitrih nasvetov olajšalo težave.

Spremanje auto guma

Glavni kriterij, od katerega je odvisno skladiščenje vaših avtomobilskih gum, je, ali gume shranjujete s platišči ali brez njih. Začnimo po vrsti.

1. Označite položaje

Prva stvar, ki jo je treba narediti, je označiti mesta, kjer so bile pnevmatike. To storite zato, da lahko pri ponovni namestitvi zamenjate zadnje in sprednje pnevmatike. Sprednje gume se hitreje in bolj obrabljajo, zato jih je treba rotirati, da bodo vedno enako kakovostne.

2. Operite pnevmatike

Izredno pomembno je, da gumo pred shranjevanjem dobro in temeljito operemo. Če shranjujete gume brez platišč, je priporočljivo, da jih operete, ko so še na vašem avtomobilu. Na ta način boste preprečili nepotrebno močenje notranjosti pnevmatike.

Če gume shranjujete skupaj s platišči, jih lahko operete, ko jih snamete z avtomobila. Pomembno je, da se tega lotite dovolj temeljito. Odstranite tudi najmanjše kamenčke in tujke, ki so v utorih pnevmatik in jih nato dobro posušite, da preprečite korozijo.

Po pranju ne pozabite vrniti označevalce položaja.

3. Preglejte pnevmatike

Dobro preglejte pnevmatike. Z roko pojdite po celotnem obodu pnevmatike, tako po zunanji kot notranji strani. Preverite, da ni vidnih poškodb. Če jih najdete, je pomembno, da takoj začnete s sanacijo. Podroben pregled vam lahko na koncu reši življenje.

4. Shramba s platišči

Sama shramba je v največji meri odvisna od shrambe z ali brez platišč. Če pnevmatike shranjujete skupaj s platišči, so le-te zložene vodoravno ena na drugo. Prvo pnevmatiko položite na tla in nato nanjo položite druge. Za dodatno zaščito je priporočljivo, da med vsako pnevmatiko položite časopisni papir.

Drugi način shranjevanja pnevmatik s platišči je, da jih obesite na steno. To je dovoljeno samo za tiste pnevmatike s platišči. Ne postavljajte jih vodoravno, ker se bodo pod težo platišč deformirala in postala neuporabna.

Kako spremiti auto gume s felgama i bez felgi

5. Shranjevanje brez robov

Če pnevmatike shranjujete brez platišč, je edino pravilno, da jih shranite vodoravno eno poleg druge. Tako boste pnevmatike našli tudi v trgovini in se tako prepričali o njihovi pravilnosti. Pnevmatike malo razmaknite eno od druge in to je to. Priporočljivo je, da pnevmatike enkrat mesečno nekoliko zasukate, da tlak ni vedno na istem mestu.

6. Suh in temen prostor

Ne glede na to, kako jih shranjujete, je pomembno, da je to v suhem in temnem prostoru, brez vlage in sončne svetlobe, ki uničuje gumo. Temperatura mora biti vsekakor nižja od 35°C, idealno pa bi bilo, če bi bil to hladilni prostor z naravnim prezračevanjem.

7. Pazite na kemikalije

V prostoru, ki ste ga izbrali za shranjevanje pnevmatik, ne shranjujte kemikalij, kot so bencin, olje ali čistila, saj lahko njihovo izhlapevanje tudi poškoduje pnevmatike.

Kako ne skladištiti auto gume
Tako se pnevmatike ne pospravljajo

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko vplivate na življenjsko dobo pnevmatike. Glede na precejšnje stroške nakupa novih avtomobilskih gum se veliko bolj splača nameniti dan za dobro in temeljito skladiščenje gum, kot pa globoko seči v žep.

Povezani izdelki