Ostali članci

4 pomembni nasveti, kako prek spleta kupiti oblačila, ki se vam popolnoma prilegajo

Nič ni boljšega od nakupovanja iz udobja lastnega doma, še posebej, če naročite izdelke, ki jih je nemogoče najti tam, kjer živite. A eno je naročiti mobilni telefon prek spleta, povsem druga zgodba pa je nakup oblačil, ki so ob prihodu res videti kot na sliki.

Online shopping odjeća

Izvor: Freepik 

Z nekaj nasveti preprečite, da bi vaša obleka ali srajca, ki jo naročite po pošti, izgledala kot krpa.

1. Vse se meri!

Ko kupujete oblačila prek spleta, nimate razkošja, da bi preizkušali različne velikosti.

V fizični trgovini lahko isto majico preizkusite v več velikostih in nato izberete tisto, ki vam najbolj pristaja. Postopek je nekoliko bolj zapleten, če naročate prek spleta. Evo, kaj storiti v takšni situaciji...

Najpomembnejša stvar pri spletnem nakupu oblačil je poznavanje mer. Velikosti S, M ali L ne pomenijo ničesar – pomembni so centimetri!

Idealno je, da vam pomeri profesionalni krojač, saj bodo v tem primeru mere najbolj natančne. Najtežje se je izmeriti sam, zato, če ne želite iti h krojaču, prosite bližnjega, da vam pomaga meriti.

Meritve bodo najbolj natančne, če se merite v svetlem spodnjem perilu. Poleg standardnih meritev, kot so mere prsnega koša, pasu (najožji del in popek) ter mere bokov, izmerite tudi širino ramen ter dolžino rok in nog. Več kot imate mer, večja je možnost, da vam bo kos oblačila, ki ga kupite na spletu, dejansko pristajal.

Ker so velikosti zelo pomembne pri spletnem nakupovanju oblačil, ne naročajte oblačil v trgovini, ki na svojem spletnem mestu nima podrobne tabele velikosti. To je sprejemljivo le, če ste že seznanjeni z velikostjo njihovih oblačil in točno veste, kaj vam najbolj pristoji.

Po drugi strani pa bodo resnejše trgovine oblačila, ki jih prodajajo, na vašo željo dodatno izmerile, če boste zahtevali eno od mer, ki niso navedene na njihovi strani.

Ne oklevajte in pošljite povpraševanje ter prosite za dodatne specifikacije artikla, ki vas zanima. Za svoj denar imate pravico dobiti točno tisto, kar želite.

krojački metar

Izvor: Freepik 

2. Preberite ocene!

V nekaterih primerih vam bodo ocene povedale več kot vse, kar trgovina objavi na svojem spletnem mestu.

Recenzije namreč pišejo stranke, ki so že naročale oblačila na tem mestu, pomerile velikosti, pregledale material in pridobile popoln vtis o tem, kako trgovina obravnava stranke.

Ocene vam povedo, ali velikost oblačil ustreza podatkom na spletnem mestu, kakšna je kakovost materialov in ali je prišlo do težav pri plačilu, dostavi ali vračilu oblačil.

Enostavno je, če naročate na spletnih mestih, kot sta Amazon ali eBay, kjer lahko preverite oceno trgovine. Če pa naročate neposredno s strani trgovine, včasih ne boste mogli prebrati ocen, ker trgovina ni omogočila puščanja komentarjev na svojih straneh.

V tem primeru lahko storite dvoje:

  1. Preverite, ali ima trgovina profil na Facebooku ali drugem socialnem omrežju in kakšne komentarje jim kupci puščajo.
  2. Poiščite, kaj stranke pišejo o svojih izkušnjah na forumih in podobnih spletnih mestih.

3. Preverite pogoje dostave

Še tako pozorna oseba lahko ugotovi, da ji kos oblačila, kupljen preko spleta, ne pristaja. V tem primeru je ključnega pomena, da je oblačilo mogoče vrniti ali zamenjati z minimalnimi stroški. Vsaka spletna trgovina ima na svoji spletni strani navedene pogoje in stroške dostave.

Vračilo blaga je pogosto možno le v določenem roku, običajno v 14 dneh, v večini primerov pa boste morali plačati poštnino.

V primeru, da spletna trgovina, kjer nakupujete, deluje tudi na fizični lokaciji, je včasih možno vračilo ali zamenjava blaga v poslovalnici.

Vse to preverite pred nakupom, da ne bo neprijetnih presenečenj.

V primeru, da trgovine omogočajo brezplačno vračilo ali so stroški vračila nizki in niste prepričani, ali vam bo kos oblačila, ki ga želite naročiti, pristajal, naredite to: naročite ga v večji in manjši številki. Obdrži kos, ki ti bolj ustreza, drugega pa vrni.

kupovina odjeće online

Izvor: Freepik

4. Če so vam oblačila prevelika, obiščite krojača

To ni donosno pri nakupu poceni oblačil iz Kitajske. Če pa se odločite naročiti kakovostnejši kos oblačila, ki stane nekoliko več, ne oklevajte in ga odnesite k krojaču, ki ga bo prilagodil vašim meram. Malo vas bo stalo, dobili pa boste kos oblačila, ki vam bo popolnoma pristajal.

Seveda, če so naročena oblačila premajhna, vam skoraj noben krojač ne bo pomagal. Poleg tega, ko enkrat prilagodite obleko, ne boste mogli dobiti povračila zanjo v trgovini. Zato bodite previdni pri spremembah!

 

Kakšne so vaše izkušnje z nakupovanjem oblačil preko spleta? Če imate kakšen dober nasvet, ki ga ni na našem seznamu, ga delite v komentarjih!

 

Povezani izdelki