Ostali članci

Samsung ima nov model: specifikacije in cena za Samsung Galaxy A55

Samsungova najbolj priljubljena serija pametnih telefonov ima novega predstavnika. Samsung Galaxy A55 5G je naslednik lanskega modela Samsung Galaxy A54, po videzu neustavljivo spominja na Samsungove flagship naprave in prinaša kar nekaj izboljšanih specifikacij.

Samsung Galaxy A55

Oblikovanje in prikaz

Samsung Galaxy A55 ima 6,6-palčni zaslon FHD+ AMOLED, kar je več od lanskega 6,4-palčnega zaslona. Zaslon podpira frekvenco osveževanja do 120 Hz, zaščiten pa je s steklom Gorilla Glass Victus+ namesto lanskega Gorilla Glass 5.

Gre za prvo generacijo serije Samsung A5x, ki je plastično ohišje zamenjala z aluminijastim okvirjem. Zahvaljujoč temu, kot tudi kombinaciji z minimalističnimi kamerami na zadnji stekleni plošči in rahlo ukrivljenimi robovi ohišja, Galaxy S55 izžareva preprosto eleganco, ki nas spominja na Samsung Galaxy S24.

Kamera

Kamera v primerjavi z lanskim Galaxy A54 ni bistveno spremenjena. To pomeni, da ima Samsung Galaxy A55 glavno kamero 50 MP f/1.8, ultra širokokotno kamero 12 MP f/2.2 in makro kamero 5 MP f/2.4.

Glavna kamera posname 12,5 MP fotografije, nato pa naprava uporabi t.i vezava pikslov na programsko opremo - sestavite fotografijo višje ločljivosti. V nastavitvah lahko nastavite fotografiranje na polnih 50 MP.

Naprava podpira snemanje 4K 30fps ali 1080p 60fps, h kakovosti videa pa pripomore zelo dobra stabilizacija slike.

Strojna in programska oprema

Samsung Galaxy A55 poganja Exynos 1480 SoC, na voljo pa je tudi grafika Xclipse 530, ki temelji na AMD-jevi arhitekturi RDNA2. Procesor ima do 15 % boljšo zmogljivost od prejšnjega modela, grafika pa do 32%.

Na voljo sta dve različici naprave:

Na voljo je tudi 8 GB RAM-a in možnost razširitve notranjega pomnilnika z microSD kartico do 1 TB. Naprava ima tudi 5.000 mAh baterijo s podporo za hitro polnjenje 25 W, s katero boste napravo napolnili do 47% v 30 minutah.

Čeprav je zmogljivost baterije enaka kot pri lanskem modelu, zdrži bistveno dlje – z enim polnjenjem boste dobili skoraj 10 ur igranja igric, 8 ur in 15 minut videa ali več kot 17 ur brskanja po internetu.

Omenimo še oceno AP67 za odpornost na vodo in prah.

A55 poganja Android 14 s Samsungovim uporabniškim vmesnikom One UI 6.1 in uporabnikom obljublja do 5 let posodobitev OS Android in 5 let varnostnih popravkov.

Zaključek

Samsung Galaxy A55 5G je zmogljiva naprava srednjega razreda minimalističnega dizajna, ki bo več kot ustrezala povprečnemu uporabniku pametnega telefona. Vendar pa ne ponuja bistvene nadgradnje v primerjavi z lanskim A54, tako da če je varčevanje vaša glavna prioriteta, sta Galaxy A54 ali novi Samsung Galaxy A35 odlična alternativa.

Povezani izdelki