Ostali članci

Nintendo Switch, Switch OLED i Switch Lite - katerega izbrati? Tukaj so specifikacije in cene.

Če nameravate kupiti novo igralno konzolo, morate vedeti, da je skoraj nemogoče dobiti nov PS5 ali Xbox. Ali so razprodani ali pa so na voljo po izjemno visokih cenah. Mnogi so se zato obrnili na Nintendo Switch. Ugotovite, kaj lahko počnete s to majhno konzolo, komu bo najbolj všeč in katero različico se najbolj splača kupiti.

Nintendo

Nintendo Switch je luč sveta ugledal leta 2017. Trenutno je druga najbolje prodajana igralna konzola Nintendo vseh časov in prepričani smo, da bo kmalu prevzela najbolje prodajani naslov od  Nintendo Wii.

Za razliko od igralnih konzol PlayStation in Xbox, Nintendo Switch spada v kategorijo hibridnih konzol.

To pomeni, da ga lahko uporabljate samostojno kot prenosno konzolo, lahko pa ga povežete tudi s televizorjem in ga uporabljate kot običajno konzolo z ločenim krmilnikom (razen Nintendo Switch Lite – več o tem kasneje).

Z drugimi besedami, z Nintendijem imate izkušnjo igranja klasične konzole, hkrati pa imate vse igre vedno pri sebi in jih lahko igrate kadarkoli in kjer koli.

Nintendo Switch bo popolnoma navdušil vse obstoječe oboževalce Nintendo konzole. Switch je tudi odlična naložba za ljudi, ki niso trdi igralci iger, a se vseeno občasno radi izgubijo v domišljijskih svetovih video iger.

Nintendo Switch ne bo všeč resnim igralcem iger, ki želijo najkakovostnejše video igre in grafiko, ki briše mejo med animiranim in resničnim.

Na voljo so tri konzole Nintendo Switch:

 • najnovejše stikalo OLED za vrhunsko izkušnjo,
 • cenovno najugodnejši Switch Lite in
 • standardni Nintendo Switch, ki se nahaja nekje na sredini med tema dvema različicama.

Med temi tremi različicami ni drastičnih razlik. Ne glede na to, katero različico izberete, boste lahko igrali večino iger, uporabniški vmesnik in uporaba pa sta enaka za vse. To pomeni, da je izbira med konzolo Nintendo Switch, Switch OLED in Switch Lite zelo preprosta, ko razumete, kaj iščete v svoji novi konzoli.

Kakšna je razlika med različicami Nintendo Switch, OLED in Lite? Izvedite spodaj.

Originalni Nintendo Switch

Nintendo Switch

Nintendo Switch ima zelo šibek sistem v primerjavi z današnjimi vrhunskimi konzolami, kot sta PlayStation 5 in Xbox One X. Vendar se Nintendo ne osredotoča na surovo moč, temveč na prenosljivost naprav ter iznajdljivost in zasvojenost razpoložljivih videoiger.

V naslednji tabeli so navedene najpomembnejše specifikacije na konzoli Nintendo Switch:

  Nintendo Switch Specifikacije
Zaslon 6.2" LCD
1280 x 720 p v prenosnem načinu
1920 x 1080 p ko je priključen na postajo
Procesor Nvidia Tegra
Zmogljivost notranjega pomnilnika 32 GB
podpora za microSD do 2TB (SDHC i SDXC)
Baterija litij-ionska od 4.310 mAh
polnjenje traja približno 3 ure
Povezljivost WiFi i Bluetooth 4.1
Velikost Zaslon 173 mm x 102 mm x 14 mm
S povezanim Joy-Con 238 mm x 102 mm x 14 mm
Teža Ohišje 279 g
S kontrolerjem 397 g

V vsaki škatli sta poleg konzole Nintendo Switch še levi in ​​desni kontroler Joy-Con, ki ga je mogoče sneti z ohišja konzole, ter zapestni varnostni pasovi, da vam konzola med igro ne leti iz rok.

Na voljo je tudi držalo Joy-Con, ki odklopljene kontrolerje spremeni v enega velikega za igranje iger, ko je Nintendo povezan s televizorjem in postajo Nintendo Switch ter kabli, potrebni za povezavo s televizorjem in polnjenje.

To vključuje vse, kar potrebujete za igranje samo na konzoli Switch ali povezano s televizorjem. Ker ima Nintendo bogato spletno knjižnico iger, vam za začetek igranja iger ni treba kupiti niti fizične kopije iger. Vse, kar potrebujete, dobite v škatli.

Nintendo Switch Lite

nintendo switch lite

Nintendo Switch Lite ima manj funkcij kot original, a tudi nižjo ceno. Tako se razlikuje:

 • Ima manjši zaslon – 5,5 "namesto 6,2".
 • Kontrolerje Joy-Con ni mogoče odklopiti, ker so trajno povezani s konzolo.
 • Switch Lite ni mogoče povezati s televizorjem – ta konzola je izključno prenosna.
 • Ima manjšo baterijo kot originalno stikalo. Na Nintendo Switchu traja 4,5 - 9 ur, na Switch Lite pa 3 - 7 ur.
 • Nižja cena.

Nintendo Switch Lite podpira večino iger, pa tudi originalni Switch. Izjema so igre, ki zahtevajo uporabo Joy-Cona.

Nintendo Switch OLED

nintendo switch oled

Nintendo Switch OLED je predstavljen poleti 2021 kot nadgrajena različica standardne konzole Switch.

Obstaja 5 glavnih razlik med Switch i Switch OLED-a:

 • Switch OLED ima 7 "OLED zaslon namesto 6,2" LCD zaslona.
 • Switch OLED ima dvakrat več pomnilnika – 64 GB namesto 32 GB.
 • Zvok na OLED konzoli je kvalitetnejši od originalnega Switcha.
 • Priklopna postaja za OLED ima priključek za Ethernet.
 • Switch OLED ima bolj stabilno stojalo.
 • Je dražja.

Če že imate originalno stikalo Nintendo, vedite, da stikalo OLED ne ponuja drastičnih nadgradenj, zaradi katerih bi se splačalo vlagati v novo napravo.

Nintendo Switch OLED je najboljša izbira za ljudi, ki prvič kupujejo konzolo Nintendo in so pripravljeni plačati za najboljši zaslon, ter za igralce, ki želijo nadgraditi Switch Lite.

Video igre, ki jih lahko igrate na Nintendo Switch

Nintendo ima v lasti več ekskluzivnih video iger, ki jih ne morete igrati na nobeni drugi konzoli - Mario, Zelda, Pokemon, Animal Crossing, Splatoon, Super Smash Bros i Donkey Kong to je le nekaj franšiz, ki so na voljo izključno na Nintendo.

Vendar pa boste poleg teh video iger našli še nekaj drugih iger – v Nintendovi knjižnici je več kot 4000 naslovov. Nekateri izmed priljubljenih so Fortnite, The Witcher: Wild Hunt, Doom (2016), The Elder Scrolls V: Skyrim, Sid Meier’s Civilization VI, Diablo III, Mortal Kombat 11, Divinity: Original Sin II...

Igre lahko kupite v fizični in digitalni obliki. Ker večje igre zavzamejo približno 50 GB prostora, manjše pa okoli 4 GB, vam notranji pomnilnik na konzoli Switch ne bo dovolj. Možnosti so nakup kartice microSD do 2 GB ali naročnina na Nintendo Switch Online in shranjevanje iger v oblak.

mario kart

Nintendo Switch Online

Ko imate Nintendo Switch, se lahko naročite na Nintendo Switch Online. Gre za vrsto naročnine, s katero dobite dostop do dodatne vsebine in lahko igrate multiplayer igre. Nintendo Switch Online je neobvezna - brez te naročnine lahko še vedno normalno igrate igre na svoji konzoli Nintendo Switch.

Tukaj je, kaj vključuje naročnina na Nintendo Switch Online:

 • Sposobnost igranja multiplayer iger (razen Overwatch, RocketLeague i Fortnite - te igre za več igralcev lahko igrate brez naročila na NS Online).
 • Shranite video igre v cloud.
 • Dostop do starejših NES i SNES naslovov.

Naročite se lahko za mesečna, četrtletna in letna obdobja, na voljo pa so tudi individualni in družinski naročniški paketi.

Switch, Lite ili OLED - katero konzolo kupiti?

Če nameravate večino iger igrati na televiziji, je originalni Nintendo Switch najboljša izbira.

Odločite se za Nintendo Switch OLED, če želite imeti najboljši možni zaslon pri igranju v prenosnem načinu, in Nintendo Switch Lite, če vas zanima igranje samo v prenosnem načinu in imate manjši proračun.

Nintendo Switch Lite je tudi odlična izbira za otroke.

Niste prepričani, ali je Nintendo Switch prava konzola za vas? Preberite naš podroben vodnik za nakup konzol in ugotovite, komu so najbolj priljubljene konzole današnjega časa. vodnik za nakup konzo

Povezani izdelki
Nintendo Switch
8 ponudba
Dodaj na seznam želja
Capcom Home Arcade Console
1 ponudba
Dodaj na seznam želja
Sony PlayStation 5
1 ponudba
Dodaj na seznam želja
Microsoft Xbox Series S
4 ponudbe
Dodaj na seznam želja