Ostali članci

Pametne ure – kako jih izbrati in katero kupiti

S pametno uro lahko poleg prikazovanja časa prihranite čas in bolje poskrbite za svoje zdravje. Možnosti je veliko – pri mnogih lahko spremljate srčni utrip, prehojene korake in druge podatke o telesni pripravljenosti, priljubljena funkcija je tudi GPS, nekatere pametne ure so podaljšek pametnih telefonov in omogočajo sprejemanje sporočil in klicev... Težko je izbrati pametno uro, ki bo popolnoma ustrezala vašim potrebam in navadam, zato je v nadaljevanju pregled lastnosti, na katere morate biti pozorni pri nakupu.

koji pametni sat kupiti

Izvor: Freepik

Kaj je pametna ura?

Za začetek najpomembnejše – kaj pametne ure sploh so? Pametne ure so pravzaprav majhni računalniki, ki so v večini primerov povezani s pametnim telefonom, običajno prek Bluetootha, in vam na zapestje prinašajo obvestila o dohodnih klicih, sporočilih, družabnih omrežjih ... Seveda pa je poleg pametnih funkcij predvsem tisto, kar ime pove - ura.

Poleg vsega pa pametne ure vse bolj postajajo odličen modni dodatek. Prve pametne ure so bile velike, neugledne in nikakor nekaj, s čimer bi se želeli razkazovati v javnosti. Danes so se razvile do te mere, da jih lahko nosite na najbolj formalnih dogodkih in nihče ne bo opazil, da je vaša ura 'drugačna'.

Za uporabo pametne ure potrebujete pametni telefon, na katerem mora biti nameščena ustrezna aplikacija za pametno uro. Preko aplikacije boste lahko nadzorovali nastavitve na uri in pregledovali vse podatke o telesnih aktivnostih, ki jih le-ta zbira.

Kategorije pametnih ur

Ponudba naprav za pametne ure je večja kot kdaj koli prej – zato smo pametne ure razdelili v tri kategorije glede na primarni način uporabe. To so:

  • klasične pametne ure
  • hibridne pametne ure
  • športne pametne ure

1. Klasične pametne ure

samsung watch 4

Povezuju se s pametnim telefonom pomoću Bluetootha kako bi te obavestili o dolaznim pozivima, porukama, e-pošti, notifikacijama sa društvenih mreža, predstojećim događajima iz tvog kalendara, alarmima i drugim vrstama obaveštenja. Možeš odgovarati na pozive i slati poruke, a neki modeli mogu imati sopstvenu mobilnu vezu pa ih možeš koristiti bez povezivanja s pametnim telefonom. Po Bluetoothu se povežejo z vašim pametnim telefonom in vas obveščajo o dohodnih klicih, sporočilih, e-pošti, obvestilih iz družbenih omrežij, prihajajočih dogodkih v vašem koledarju, alarmih in drugih vrstah obvestil. Lahko sprejemate klice in pošiljate sporočila, nekateri modeli pa imajo lahko svojo mobilno povezavo, tako da jih lahko uporabljate brez povezave s pametnim telefonom.

Običajno imajo zaslon na dotik, ki se uporablja za navigacijo po vmesniku in uporabo aplikacij na sami pametni uri. Čeprav imajo pogosto možnost spremljanja zdravja in fizičnih aktivnosti, je poudarek na tem, da so podaljšek pametnega telefona in da lahko hitro in učinkovito opravite najpomembnejša sporočila in klice.

Ta vrsta pametne ure bo ustrezala večini uporabnikov.

Med najbolj priljubljenimi proizvajalci klasičnih pametnih ur so Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi

2. Hibridne pametne ure

hibridni pametni sat

Gre za kombinacijo analognih in pametnih ur, namenjene pa so tistim, ki imajo raje klasične ure, a razumejo in želijo izkoristiti prednosti sodobnih pametnih ur.

Videti so kot tipične analogne ure, namesto zaslona na dotik imajo fizične kazalce in mehanske gumbe, ki se nameščajo na vmesniku. So pa združljive z mobilnim telefonom preko Bluetootha in lahko prek aplikacije na mobilnem telefonu vibrirajo za obvestila na pametnem telefonu, merijo aktivnosti in posredujejo druge informacije, značilne za pametne ure.

V primerjavi s klasičnimi pametnimi urami lahko baterije pri hibridnih pametnih urah zdržijo več tednov, zato vam je ne bo treba polniti vsak dan.

Withings, Fossil, Misfit, Michael Kors… Ponavadi imajo velike modne hiše zelo rada hibridne ure.

3. Športne pametne ure

garmin pametni sat

Če takoj, ko vstanete iz postelje, začnete šteti korake za ta dan, se v prostem času najrajše ukvarjate s telesno aktivnostjo, v ožjem in širšem krogu pa ste znani kot športni fanatik, potem nimate kaj razmišljati – športna pametna ura je najboljša izbira za vas.

Najboljše športne pametne ure merijo opravljene korake, porabljene kalorije, srčni utrip, krvni tlak, koliko in kako spimo, ponujajo pa tudi podrobne meritve za več različnih športov in nasvete, kako živeti bolj zdravo.

Seveda še vedno obstajajo funkcije, značilne za pametne ure, kot je prikaz časa in povezava s pametnim telefonom za prikaz obvestil. Večina takšnih pametnih ur je veliko cenejša od klasičnih pametnih ur, a pogosto zato, ker ponujajo manj funkcij.

Fitbit i Garmin  sta najbolj priljubljeni znamki med športnimi pametnimi urami.

Hibridne ure so za tiste, ki jih analogne ure bolj privlačijo, a menijo, da bi jim pametne funkcije olajšale življenje, medtem ko so športne pametne ure za tiste, ki poudarjajo spremljanje svojih telesnih aktivnosti.

Operacijski sistem

Prepričani smo, da je videz vaše ure na prvem mestu, a pred tem se moramo posvetiti osnovnim funkcijam, brez katerih ne boste mogli najti najboljše pametne ure. Najprej je operacijski sistem. Za nas je pomemben, ker pove, s katerimi pametnimi telefoni je pametna ura združljiva.

Ni presenetljivo, da Apple Watch poganja Watch OS in da jo lahko povežete le z iPhoneom. Proizvajalci, kot sta Fitbit in Garmin, uporabljajo lastne operacijske sisteme, ki so združljivi z večino pametnih telefonov, vendar glede na model telefona podpora za operacijski sistem in aplikacije vašega telefona morda ne bodo vedno na voljo. Na primer morda ne boste mogli sinhronizirati obvestil med uro in telefonom, upravljati telefona z glasovnimi ukazi, sprejemati klicev itd.

Pametne ure Samsung uporabljajo Samsungov operacijski sistem Tizen, vendar ima Samsung Galaxy Watch 4 Googlov operacijski sistem Wear, ki je bil do leta 2018 znan kot Android Wear. Wear OS je združljiv s telefoni Android in iOS, vendar nekatere funkcije sistema iOS, kot je odgovarjanje na sporočila, morda ne bodo delovale.

Na spletni strani proizvajalca pametne ure so vedno informacije, s katerimi pametnimi telefoni so združljive. Preverite ta seznam pred nakupom ure, še posebej, če kupujete novejšo različico modela ure in imate telefon, ki je star nekaj let. Vredno si je ogledati tudi ocene, kjer boste naleteli na veliko konkretnih nasvetov, ki jih proizvajalci ur ne delijo z uporabniki.

Vse skrivnosti zaslona

Večina pametnih ur ima zaslone LED ali OLED. OLED prikazuje lepše barve, črna je temnejša in vsebina jasnejša. Za podaljšanje življenjske dobe baterije je črno-bel zaslon najboljša rešitev, vendar se lepota zaslona OLED izgubi.

Pomembnejša odločitev med zasloni LED in OLED so zasloni na dotik ali gumbi za upravljanje. Katera možnost je boljša, je povsem subjektivna odločitev, saj je odvisna od tega, kaj vam je bolj všeč. Vedite pa, da je ikone na uri včasih težko uganiti, še posebej za tiste z večjimi prsti.

Zaradi hitrosti uporabe prevladujejo pametne ure z zaslonom na dotik, če pa vam je bolj pomembna čim lažja uporaba, sploh če imate velike roke in prste, izberite uro s fizičnimi gumbi. Nekateri modeli pametnih ur združujejo zaslon na dotik s fizičnimi gumbi za bolj prilagodljivo uporabo.

Okrogel ali kvadraten zaslon? Pametne ure s krožnimi zasloni izgledajo bolj elegantno in bolj podobne analognim uram. Vendar lahko ure s kvadratnimi zasloni prikažejo več vsebine hkrati. Vse je odvisno od vaših osebnih preferenc.

Popularne in uporabne karakteristike

GPS

GPS je sestavni del športnih pametnih ur, vendar je pogost dodatek tudi v drugih kategorijah ur. Če želite slediti in shraniti pot, ki ste jo prehodili med tekom ali pohodništvom, tega ne morete storiti brez GPS-a. Nekatere pametne ure tega nimajo, vendar je treba uro najprej povezati s pametnim telefonom, zaradi česar je celoten postopek daljši in nepraktičen. Če vam ne pade na pamet, da bi shranili lokacije, mimo katerih se peljete, pozabite, da ta funkcija obstaja.

NFC

pametni sat nfc plaćanje

Izvor: Freepik

Vas zanima plačevanje s pametno uro? Potrebovali boste pametno uro z NFC, ki jo boste nato lahko uporabljali za storitve mobilnega plačevanja v trgovinah, kjer je to na voljo kot opcija. Če vaš pametni telefon podpira NFC, boste lahko ti dve napravi združili na ta način, namesto da bi uporabljali Bluetooth. NFC za večino uporabnikov ni deal break, a če iščete načine za hitro in učinkovito nakupovanje, se ga splača imeti.

Različne ure uporabljajo različne plačilne sisteme: Apple Watch uporablja Apple Pay, ure WearOS podpirajo Google Pay, Samsung pa Samsung Pay.

Personalizacija pasu

Pametne ure imajo pogosto možnost menjave paščka. Poleg tega, da ga lahko kupite neposredno pri proizvajalcu ure, lahko včasih pašček kupite tudi pri drugih proizvajalcih, ki niso povezani z blagovno znamko. Pri kvalitetnejših urah je možnosti že na začetku več, tako da lahko poleg barve izbirate material paščka in velikost.

Če želite občasno spremeniti videz ure, pred nakupom preverite svoje možnosti. Izberite pametno uro z 22-milimetrskim odstranljivim paščkom in našli boste veliko izbiro dizajnov in materialov, pogosto po zelo ugodnih cenah.

Fitness karakteristike

Večina pametnih ur ima vsaj osnovne funkcije za sledenje zdravju, kot je merilnik pospeška. Toda le nekatere imajo naprednejše možnosti, kot sta spremljanje EKG in SpO2. EKG lahko pokaže nepravilne srčne utripe med počitkom ali aktivnostjo, medtem ko SpO2 odčitava odstotek kisika v krvi in ​​lahko opazi znake spalne apneje ali drugih dihalnih stanj. Če še nikoli niste slišali za te kratice, verjetno ne potrebujete pametne ure s temi funkcijami.

Akcelerometar, GPS, barometer in srčni utrip so dovolj za povprečnega fitnes navdušenca.

Za plavanje in druge vodene aktivnosti poskrbite, da bo pametna ura vodoodporna. Obstajajo različne stopnje vodoodpornosti, zato poskrbite, da ima vaša pametna ura oznako WR 100m/10ATM/10bar – to pomeni, da lahko z njo plavate in se potapljate v plitki vodi.

Autonomija baterije in brezžično polnjenje

Baterija na večini pametnih ur zdrži do 2 dni ob povprečni uporabi. V drugo kategorijo spadajo pametne ure, katerih baterija zdrži pet do sedem dni, a imajo običajno manj funkcij in manj kakovosten zaslon. Največjo avtonomijo boste našli med hibridnimi in športnimi urami, ki zdržijo tedne z enim polnjenjem.

Odvisno od funkcij, ki jih uporabljate, lahko skrajšate ali podaljšate življenjsko dobo baterije. Na primer GPS in klicanje bosta baterijo porabila drastično hitreje kot uporaba pametne ure samo za preverjanje časa. Na srečo je med pametnimi urami priljubljena funkcija brezžičnega polnjenja, ki vam bo zelo olajšala življenje, če kupite pametno uro s 24-urno življenjsko dobo baterije. Nekateri najnovejši modeli ur podpirajo hitro polnjenje.

Muzika

Pametne ure ne morejo samo spremljati in analizirati vašega tekaškega treninga, ampak lahko tudi predvajajo vaše najljubše pesmi za še bolj prijeten trening. Številne pametne ure vam omogočajo lokalno shranjevanje glasbe neposredno v napravo, tako da lahko brezžične slušalke povežete direktno s pametno uro, mobilni telefon pa pustite doma.

Ure, ki nimajo glasbenega pomnilnika, imajo običajno možnost nadzora, kaj poslušate, tako da lahko preskočite pesmi in izberete sezname predvajanja, ne da bi vzeli telefon. In če ima vaša ura mobilno povezavo, boste lahko streamali neposredno iz ure v brezžične slušalke.

Aplikacije

Pred nakupom pametne ure preverite, ali model, ki vas zanima, podpira aplikacije, ki jih največ uporabljate. Ne glede na to, ali redno poslušate glasbo na Spotifyju, naročate Uber ali preverjate lokacije na Google Zemljevidih, želite pametno uro, ki vam bo omogočala vse to brez pametnega telefona.

Popularne znamke pametnih ur

Apple

apple watch series 7

Prva pametna ura Apple predstavljena nam je že leta 2015. Čeprav so najprej šli v smeri luksuznih pametnih ur (navsezadnje je to Apple), so si hitro premislili in podobo ure Apple Watch spremenili v napravo za spremljanje zdravja. Zadnji modeli so izšli leta 2021 – Apple Watch Series 7, na voljo pa je tudi cenejša Apple Watch SE. Ure Apple imajo najbogatejšo paleto aplikacij.

Samsung

Samsung je v igri pametnih ur dve leti dlje kot Apple. Do najnovejše različice pametne ure je uporabljal svoj operacijski sistem Tizen OS, tako da zdaj Samsung Galaxy Watch 4 poganja Google Wear OS. Na voljo je tudi lepa izbira aplikacij, namesto na pametni telefon pa jih je mogoče namestiti neposredno na uro.

Fitbit

Fitbit je najbolj znan po svojih paščkih za fitnes, vendar je Fitbit Versa tukaj, da združi najboljše iz obeh svetov, tako da zdaj lahko uživate v vseh prednostih pametne ure s funkcionalnostjo paščka za fitnes. Naprave Fitbit so priljubljene med ženskami, ker imajo možnost spremljanja menstrualnega zdravja (čeprav je ta možnost na voljo tudi pri urah nekaterih drugih proizvajalcev). Fitbit ima svoj Fitbit OS in je združljiv z mobilnimi telefoni iPhone in Android.

Garmin

Športne ure Garmin so najbolj priljubljene v tej kategoriji. V primerjavi s Fitbitom imajo pametne ure Garmin bolj podrobne meritve in so veliko bolj poglobljene kot Fitbit. Športne pametne ure Fitbit bodo bolj ustrezale povprečnemu športnemu navdušencu, medtem ko je Garmin za tiste, ki želijo podrobne in obsežne meritve svoje telesne aktivnosti.

Xiaomi

 Xiaomi je relativno nov v svetu pametnih ur, do zdaj pa je najbolj izstopal pri fitnes zapestnicah. Kot pri drugih segmentih izdelkov so tudi pametne ure Xiaomi zasnovane tako, da konkurirajo vrhunskim pametnim uram, tako da ponujajo enake funkcije kot najboljše ure, vendar po drastično nižjih cenah. Xiaomi bo všeč ljudem z zelo omejenim proračunom, a vseeno želijo napravo z veliko funkcijami. Pred nakupom pametne ure Xiaomi vsekakor preberite ocene, saj specifikacije na papirju in njihovo obnašanje v resničnem svetu niso nujno enake.

Cena pametnih ur - koliko se splača plačati?

Najboljše pametne ure v povprečju stanejo med 200 in 400 evrov. Običajno imajo napredne funkcije za spremljanje telesne pripravljenosti, poslušanje glasbe in komunikacijo, trak ali okvir iz kakovostnejših materialov, kot sta aluminij ali nerjaveče jeklo namesto plastike. Pogosto imajo tudi funkcije, kot so GPS, shramba glasbe in NFC, nekaj, kar ni obvezno pri cenejših napravah. V drugi kategoriji so pametne ure, ki stanejo do cca 200 evrov.

Specializirane ure za spremljanje telesnih aktivnosti lahko stanejo tudi več kot 500 evrov, priporočamo pa jih le resnim športnikom. Luksuzne pametne ure lahko dosegajo tudi visoke cene, vendar vam nobene od njih ne priporočamo, razen če vas zanimajo luksuzne znamke. Te naprave lahko stanejo tudi do 1300 evrov in več, vse, kar dobite, je ime blagovne znamke ali kakšne priročne, a za večino uporabnikov neuporabne funkcije.

Pametne ure so v zadnjih letih postale priročen in izjemno uporaben modni in funkcionalni dodatek. Morda ne zahtevajo tako veliko vlaganje kot pametni telefoni, a bodo še vedno zavzele precejšen del vašega proračuna, še posebej, če želite Samsung, Apple ali enega najbolj priljubljenih modelov pametnih ur.

Na koncu je najbolj pomembno naslednje: odločite se za tiste funkcije, ki jih boste resnično potrebovali, in ne za tisto, kar na papirju zveni lepo, a vam v praksi ne koristi. In seveda je lep dizajn vse, zato ne sklepajte kompromisov.

Povezani izdelki