Ostali članci

Koliko RAM-a potrebujete za prenosni računalnik in mobilni telefon?

Količina RAM-a je ena najpomembnejših lastnosti prenosnikov in mobilnih telefonov. Toda ali veste, koliko RAM-a dejansko potrebujete? Če kupite prenosnik ali mobilni telefon s premalo RAM-a, se boste znašli v velikih težavah. Če kupite napravo s preveč RAM-a, izboljšanja ne boste občutili, le denar boste vrgli stran.

Izvor: Freepik

Koliko RAM-a naj ima moj prenosnik?

Zgodba o kapaciteti RAM-a je najpogostejša pri nakupu prenosnika. In koliko RAM-a dejansko potrebujete, je odvisno le od vašega dela na prenosniku.

8 GB je postal standard pod katerega ne smete iti, tudi če boste prenosnik uporabljali le za osnovna opravila, kot so brskanje po spletu, gledanje filmov in podobno.

Trenutno je za večino najbolj zaželena in najbolj uporabna možnost prenosnik s 16 GB RAM-a. Poleg vseh standardnih možnosti sedaj vstopate v svet igric in zahtevnejših programov. To še posebej velja za igre, saj postajajo vse bolj zahtevne in boste za normalno delovanje potrebovali vsaj 16 GB.

Prenosniki z več kot 16 GB za večino uporabnikov sploh niso potrebni. Takšne naprave so namenjene programerjem, profesionalcem v svetu foto-video montaže in hard-core gamere.

Vse, kar je več od tega, sodi v področje specifičnih služb in zahtev ter povprečen uporabnik na to ne bi smel niti pomisliti.

laptop

Izvor: Freepik

Na kratko:

  • Prenosnik 8 GB RAM: osnovna opravila, brskanje po sletu, Office programi, filmi in serije, brez igranja novejših iger
  • Prenosnik 16 GB RAM: najboljša možnost za večino uporabnikov. Vse osnovne naloge + večopravilnost in igranje
  • Prenosnik  z več kot 16 GB RAM-a: profesionalci na določenih področjih, razvijalci, najzahtevnejše igre

Koliko RAM-a naj ima moj mobilni telefon?

Pri pametnih telefonih je situacija z začasnim pomnilnikom nekoliko drugačna. Čeprav pametni telefon uporabljamo pogosteje in več, še vedno ne pričakujemo, da bo opravljal najzahtevnejše naloge.

RAM v mobilnih telefonih (tako kot v vseh drugih napravah) igra največjo vlogo pri multitaskingu oziroma opravljanju več nalog hkrati. Več RAM-a, več lahko storite hkrati, ne da bi telefon zamrznil.

V začetnih modelih pametnih telefonov boste najpogosteje našli 4 GB RAM-a. Če pametni telefon uporabljate izključno za telefoniranje, pošiljanje sporočil in lahkotno brskanje po internetu, vam bo to več kot dovolj.

Večini uporabnikov bo ustrezal pametni telefon z do 8 GB RAM-a. Vse lahko naredite hitro in enostavno, tako kot želite iz svojega mobilnega telefona. Še bolje, pametne telefone s toliko pomnilnika najdete že v spodnjem delu srednjega cenovnega razreda.

Koliko RAM treba imati mobitel

12 GB RAM-a je postalo standard v pametnih telefonih višjega razreda. Realno gledano ga večina uporabnikov ne potrebuje. Vedeti pa morate, da so takšni mobilniki izjemno zmogljivi, zato porabijo veliko več baterije. V vsakem primeru lahko pričakujete 10-15% razlike v hitrosti porabe, odvisno od načina uporabe naprave.

Videli boste, kako imajo nekateri flagship pametni telefoni kar 16 GB RAM-a – za zdaj toliko delovnega pomnilnika ni prav nobene potrebe.

Zaključek

Na koncu bomo le ponovili najpomembnejše glede delovnega pomilnika (RAM). Predvsem je od tega odvisna hitrost vaše naprave, pa tudi zmožnost opravljanja več nalog hkrati. Če pa kupite napravo s preveč RAM-a, te prednosti niti ne boste občutili, le plačali boste več, baterija pa se bo hitreje praznila. Pomislite, za kaj potrebujete prenosni računalnik ali mobilni telefon in tako boste že na začetku dobili potrebno količino RAM-a.

Pri prenosnikih se bo večina povprečnih uporabnikov zadovoljila s 16 GB RAM-a, pri mobilnikih pa za hitro in uspešno delo zadostuje 8 GB. Če se boste odločili za takšno napravo, zagotovo ne boste naredili napake.