pametno.si

Kako izboljšati wi-fi signal

Vklopili ste stream najpomembnejšega dvoboja in javlja napako vsakih nekaj sekund? Izšla je zadnja epizoda vaše najljubše serije in je ne morete gledati, ker je internet prepočasen?

Pojačavanje Wi-Fi signala

 

Lokacija routerja

Najprej lahko usmerjevalnik postavite na najboljše mesto v svoji hiši. Sliši se tako preprosto, a kljub temu imajo mnogi velike težave s sprejemanjem signalov ravno zaradi njega. Zato vas še enkrat vprašamo: Ali imate usmerjevalnik v najboljšem možnem položaju? In ne pozabite, neumnih vprašanj ni, obstajajo le neumni odgovori.

Ker signal upočasnjujejo številne ovire, kot so stene, okna, vrata, ogledala, pohištvo, bi bilo idealno, če bi bil usmerjevalnik oddaljen od njih. Ker bi to pomenilo, da bi lebdel sredi sobe, je jasno, da to ni mogoče.

Če pa vam ustreza glede na žice in postavitev prostora, poskusite usmerjevalnik postaviti na najvišjo polico, na mizo ali ga pritrditi na steno. Dlje od ovir je močnejši signal.

Če usmerjevalnik držite na tleh, nehajte. Kot vsa elektronska oprema tudi usmerjevalnik trpi zaradi prekomernega prahu. Če je to edina možna možnost za vas, poiščite način, da jo dvignete s tal vsaj 10 centimetrov.

Usmerjevalnik postavite v osrednji del hiše, tako da signal enako doseže vse prostore, in poskrbite, da bo v odprti sobi.

Že pred višino je pomembno, da poiščemo dobro mesto za usmerjevalnik glede na celotno hišo. Ker si zdaj želite brezžični signal v vsaki sobi, tudi ko ste na stranišču (ne zardevajte, skoraj dve tretjini ljudi prizna to navado), je najboljše mesto zagotovo v osrednjem delu hiše.

V idealnem primeru bi moralo biti to območje odprto, na primer hodnik ali odprta dnevna soba, tako da bi signal imel čim manj motenj. Če usmerjevalnik postavite v zaprto sobo, ste njegov signal že blokirali na en način.

Zgornje hiše zahtevajo tudi poseben brezžični internet. Če želite uporabiti samo en usmerjevalnik, brez ojačevalnikov signala ali drugih usmerjevalnikov, ga postavite v zgornje nadstropje. Tako se bo signal širil veliko bolje proti tlom kot obratno.

Antena

Večina današnjih usmerjevalnikov ima vgrajene antene, zato fizično niti ne morete pretirano napredovati router. Nekateri pa lahko nadgradijo zunanjo anteno, ki bo bolje usmerjala signal.

Če ima usmerjevalnik zunanjo anteno, jo usmerite navpično v zrak. Če imate dve anteni, usmerite obe naravnost navzgor. Premikanje vsakega na eno stran vam ne bo dalo močnejšega, boljšega in bolj osredotočenega signala.

Antena na ruteru postavljena vertikalno

Preneseno: apcmag.com

Usmerjanje notranje antene se preprosto izvede z usmerjanjem usmerjevalnika. Zavrtite ga za nekaj stopinj v vse smeri in preverite, ali lahko dobite nekoliko boljši signal. Za preverjanje kakovosti signala lahko prenesete nekatere programe, kot je Heatmapper, ki vam bodo pokazali, kje je najboljši signal v vaši hiši.

Kateri ruter uporabljate?

Mogoče hitrost signala preprosto ne more biti večja. Veliko bo odvisno od strojne opreme (usmerjevalnika in prenosnika), ki jo uporabljate. Če usmerjevalnika v zadnjih nekaj letih niste spremenili (ker zakaj bi, če se še ni pokvaril ali?), obstaja velika verjetnost, da ne boste uživali v velikih hitrostih.

Vse je odvisno od standardov brezžičnega prenosa, izraženi pa so v črkah, ki ste jih že večkrat videli in vam nikoli niso bili jasni. Za začetek imamo 802.11. In tudi vaš usmerjevalnik ima. Vendar so črke ključne. Starejši modeli, na katere pri velikih hitrostih ne morete računati, so tisti, ki uporabljajo standarda 802.11b in 802.11g.

WiFi standard Frekvenca Hitrost Notranje območje Zunanje območje Reverzibilno združljivi
802.11a 5 GHz 54 Mbps 35 m 120 m -
802.11b 2,4 GHz 11 Mbps 35 m 140 m -
802.11g 2,4 GHz 54 Mbps 38 m 140 m 802.11b
802.11n 2,4 ili 5 GHz 300 Mbps 70 m 250 m 802.11b/g
802.11ac 5 GHz 1 Gbps 35 m 140 m 802.11b/g/n

Če vaš usmerjevalnik ali prenosnik uporablja tudi enega od teh dveh standardov, je morda čas, da razmislite o nakupu nove naprave. Pri nas je še vedno najbolj razširjen standard 802.11g. Za večje hitrosti potrebujete nadgradnjo na standard 802.11n, najboljša in najnovejša pa je 802.11ac. Da ne bi šli v podrobnosti, predlagamo, da si sami ogledate razlike med n in ac standardi.

Za največjo hitrost morata obe napravi podpirati najvišji možni standard. Če vaš usmerjevalnik oddaja standard 802.11ac, mora biti prenosnik, tablični računalnik ali pametni telefon tudi združljiv z 802.11ac.

Če še vedno uporabljate drugačne standarde (na primer ac na prenosnem računalniku in 802.11g na usmerjevalniku), boste signal še vedno prejemali, vendar z nižjo standardno hitrostjo.

Single band ali dual band ruter?

Druga stvar, ki vpliva na kakovost signala, je frekvenca delovanja usmerjevalnika. Če imate en pasovni usmerjevalnik, se verjetno uporablja frekvenca 2,4 GHz (razen pri usmerjevalnikih s standardom 802.11ac uporabljajo frekvenco 5 GHz).

Dual band router delujejo na dveh frekvencah - 2,4 in 5 GHz. Kot smo rekli, se večina sveta še vedno drži 11g standarda, gre za en pas, ki deluje na 2,4 GHz. Ta frekvenca je veliko bolj "preobremenjena" in to povzroči, da signal pade. Med drugimi brezžičnimi napravami so največji motilci signala mikrovalovne pečice in brezžični telefoni.

Torej, če si želite film ogledati na internetu, morajo biti pokovke že pripravljene.

Najbolj očitne razlike v teh dveh frekvencah:

  1. 2,4 GHz ima širši obseg
  2. 2,4 GHz je veliko bolj "preobremenjena" frekvenca in ima več motenj v primerjavi s 5 GHz
  3. 5 GHz ima veliko hitrejši prenos

Ojačevalniki signala

Imate usmerjevalnik, ki ga imate, dostavil vam ga je operater. Postavil si ga na edino mesto, kjer si lahko. Igrali ste se z antenami, a je vaš signal še vedno prešibek?

Zdaj vam preostane le še nakup ojačevalnika signala (WiFi Range Extender). Takšno napravo pritrdite na zadnje mesto, kjer je signal v vaši hiši še vedno močan (80% celotne kakovosti).

Če postavite ojačevalnik signala v domet šibkejšega signala, ne bo mogel razširiti svoje moči.

Range Extender zajame signal, ki ga oddaja usmerjevalnik, in ga pošlje z enako močjo. Velika prednost ojačevalnika signala je v tem, da ni nepotrebnih kablov, vendar brezžični signal sprejema od usmerjevalnika, tako kot ga prejme vaša naprava.

Kako radi pojačivač wifi signala

Preneseno: engadget.com

Ako vam smeta slab signal vašeg interneta, odvojite jedno popodne i malo se igrajte. Pogledajte postoji li možda neko bolje mesto u vašoj kući za lokaciju rutera, proverite na kom standardu radi i da li može da se možda koristiti na frekvenciji od 5 GHz. Ako ne prolazi ništa od toga, uvek vam ostaje opcija kupovine pojačivača signala zbog kog više nikada nećete imati najsporiji internet u svojoj gejming ekipi.