Ostali članci

5 nasvetov za nakup tabličnih računalnikov v letu 2022

Ne glede na to, ali oklevate katero tablico kupiti za službo, šolo, fakulteto ali prosti čas, je izbira vedno težka. Ponudba tablic še nikoli ni bila večja, tehnologija je na vrhuncu in tablice še nikoli niso zagotavljale boljše uporabniške izkušnje. Ne skrbite, naslednjih 5 smernic vam bo pomagalo bolje razumeti svoje potrebe, zožiti izbiro in kupiti tablico po svojih željah.

Tablet iPad

1. Zakaj želite tablični računalnik?

Prvi in ​​najpomembnejši korak pri odločitvi, katero tablico kupiti, je razumeti, zakaj jo želite kupiti. Iščete dodatno napravo za zabavo, potrebujete zamenjavo za prenosnik ali kupujete igračko za otroke?

Tablica ti bo najbolj uporabna v naslednjih situacijah:

  • Pogosto potujete
  • V postelji rada gledate filme in serije
  • Imate otroke

Seveda je še veliko drugih razlogov, zakaj bi si želeli kupiti tablico, a ti so najpogostejši. Pogosta potovanja pomenijo veliko časa, preživetega v javnem prevozu, ki si ga želimo skrajšati z ukvarjanjem z zanimivo dejavnostjo. Na e-bralniku lahko berete knjigo, na tablici pa si lahko ogledate zanimiv film. Ker se na potovanju trudimo varčevati baterijo na mobilnem telefonu, je uporaba tablice za krajšanje časa na poti odlična opcija. Hkrati je tablica majhna in lahka, tako da je med svojimi stvarmi ne boste niti občutili.

Čeprav so zasloni pametnih telefonov postali ogromni, še vedno radi gledamo serije in filme na velikih zaslonih, še posebej zariti v posteljo. Kadar poleg postelje nimate televizorja, prenosnik pa je neizvedljivo imeti v postelji, je tablica odlična izbira za gledanje serij in filmov v postelji pred spanjem.

Tablični računalnik za otroke ima tudi več uporabnih namenov, od 5 minut miru do varovanja vašega pametnega telefona. Otroci se radi igrajo s pametnimi telefoni, a se to pogosto konča z razbitim steklom ali čudnimi klici šefu. Da bi to preprečili, bo služila manjša (in cenejša) tablica.

Tablet

2. Nič brez jasno opredeljenega proračuna

Kot pred vsakim nakupom, najprej določite proračun.

  • Do 150 evrov .boste najdli osnovne modele, od katerih ne pričakujte veliko
  • Izmed 150 in 250 evrov je največ best buy tablic in večina uporabnikov bo v tem razredu našla tablico zase.
  • Izmed 250 in 550 evrov tablice počasi prevzemajo premium funkcije, tukaj boste našli tudi iPad.
  • Tablice nad 550 evrov priporočamo poslovnim uporabnikom in tistim, ki želijo najboljše od najboljšega in denar ni problem.  

3. Velikost zaslona igra pomembno vlogo

Tablica je v prvi vrsti multimedijska naprava za zabavne vsebine, kot je deskanje ali gledanje filmov in serij. Zato imata velikost in ločljivost zaslona pomembno vlogo.

Priporočamo srednje veliko tablico z diagonalo približno 10 palcev. Poleg tega, da so najbolj standardne, 10-palčne tablice najbolje združujejo razmerje med zaslonom, ki je dovolj velik za uživanje v multimediji, a hkrati dovolj majhen, da prenosljivost ne trpi.

Glede na to, da imajo pametni telefoni redno zaslone nad 6 palcev, 8-palčna tablica ne predstavlja bistvene razlike. Manjše tablice priporočamo le tistim, ki nameravajo tablico dati otroku ali jo nositi povsod s seboj. Takrat bo manjša diagonala zaslona celo zaželena, spremlja pa jo nižja cena tablice.

Pri tablicah nad 10 palcev izgubite fleksibilnost. Če vas najbolj privlačijo tablice z velikim zaslonom, pomislite, koliko je to za vas v resnici vredno, bolj se vam splača kupiti ultrabook.

Ne kupujte tablice z ločljivostjo, nižjo od 1920 x 1200 slikovnih pik. Ne splača se.

4. Več memorije, tem bolje

Količina RAM-a in notranje memorije bo odvisna od vašega proračuna. Naš nasvet je, čim več je, tem bolje. Glasba, filmi, serije, igrice ... zavzamejo veliko prostora

16 GB je minimalni notranji pomnilnik, ki ga mora imeti dobra tablica, za udobno uporabo pa priporočamo 32 GB tablico. V vsakem primeru boste verjetno morali razširiti pomnilnik s kartico microSD. Prav tako ne upoštevajte ničesar pod 4 GB RAM-a.

Poslovni uporabniki bi morali razmisliti o vsaj 64 GB notranjega pomnilnika in možnosti shranjevanja in dostopa do svojih podatkov iz oblaka.

5. Operacijski sistem je pomembnejši, kot si mislite

Operacijski sistem je glavna značilnost, po kateri se tablice razlikujejo. Izbiraj med:

  • Apple iOS
  • Android
  • Windows

Apple ima najbolj priljubljeno tablico. To je iPad in je na voljo v več različicah. iPad je po mnenju mnogih najboljša tablica na trgu, a je tudi najdražja. Izberite iPad, če nimate proračunskih omejitev in želite najboljše od najboljšega. iPad je odličen tudi, če že imate eno izmed Applovih naprav (iPhone ali MacBook), saj vam bo sinhronizacija teh naprav enostavna. iPad ima dodaten plus zaradi velike količine zanesljivih aplikacij v trgovini App Store.

Najbolj razširjene so tablice Android, osnovni modeli pa tudi najcenejši. Androidi so odlični, če že imate telefon Android, saj delujejo po enakem principu. Takšna tablica je odlična izbira tudi za otroke.

Tablični računalniki z operacijskim sistemom Windows so najbolj podobni prenosnikom in se uporabljajo predvsem v poslovne namene. Imajo tudi visoko ceno.

Tablet za dijete

Na kratko

Če v letu 2022 kupujete tablico, najprej premislite, za kaj boste tablico uporabljali in kakšen proračun ste pripravljeni zanjo nameniti. Po izbiri operacijskega sistema, ločljivosti zaslona in pomnilnika boste imeli jasno sliko tablice, ki vam najbolj ustreza. Če še vedno niste prepričani, katero tablico kupiti, vam predlagamo, da si ogledate naš podroben vodnik za nakup tablice.

Povezani izdelki